Sahrana usred Ćemovskoga polja

Podne je, zvijezda nemilosrdno žeže - tu su dr Šćepanović i mr Vlaović, kao najviše uzvanice, te porodica, rodbina, kumovi i svi prijatelji redom - sve u svemu: 112 umjetnica i umjetnika - sahranjujemo umjetnost

27564 pregleda 7 komentar(a)
Sa press konferencije povodom otvaranja izložbe “Crna Gora danas” u režiji JU MSU CG, Foto: Đorđe Cmiljanić
Sa press konferencije povodom otvaranja izložbe “Crna Gora danas” u režiji JU MSU CG, Foto: Đorđe Cmiljanić

Varopečina je ove godine udarila ranije nego što sam joj se nadao - i odmah me poklopila tzv. ljetnja letargija - jedna od mojih sedam letargija - ujedno i najnesnosnija - i nikako mi nije do teških tema - nije vrijeme za teška pitanja - i uzeh, ničim izazvan, da neobavezno prekopavam po Netu - uzduž i poprijeko - u potrazi za informacijama koje se tiču lika i djela dr Šćepanovića, direktora Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, te lika i djela mr Vlaović, njegove prve pobočnice, odnosno pomoćnice za muzejske poslove (ako je vjerovati Internet adresi msucg.me - Maša nije više vršiteljka dužnosti pomoćnice - već nastupa u punom kapacitetu).

Dakle, opušteno, molim vas...

Relájate! Relájate!

***

Na Facebook stranici naslovljenoj “Muzej savremene umjetnosti Crne Gore” pojavio se prošle subote, 15. juna, post - ili objava, ako vam je tako draže - koja kaže: “Na današnji dan, prošlo je godinu dana od imenovanja (fanfare molim: - op.a.) dr Vladislava Šćepanovića za direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. Tim #MSUCG na čelu sa direktorom Šćepanovićem je realizovao sljedeće projekte: ...”.

I onda ide spisak projekata, od prvoga do posljednjega, redom - od revizije muzejskog materijala (ma što to značilo) - preko izložbe otkupljenih radova - naslovljene jednostavno: “Akvizicije” - koju sam propustio, što je neoprostivo (moraću da tražim od dr Šćepanovića i od mr Vlaović, oficijelnim putem, da mi pošalju spisak otkupljenih radova - i da uz svaki rad navedu svotu koju je JU MSU CG izdvojio za akviziciju) - zaključno sa aktuelnom izložbom “Crna Gora danas”, koja obuhvata radove (čak) 112 crnogorskih umjetnica i umjetnika.

Posebno je interesantan spisak tzv. infrastrukturnih projekata - Rekonstruisan, veli, kanalizacioni odvod u Galeriji Muzeja i silikonirana stakla - Prodata, veli, službena kola i kombi i kupljena nova službena kola i kombi itd.

A odilo se, izgleda, i u Veneciju - na 60. Bijenale umjetnosti - ali nijesam primijetio da se neko iz JU MSU CG postave osjetio pozvanim/prozvanim da podastre javnosti na uvid nekakav (kritički) stav o crnogorskoj postavci na Bijenalu - a izostala je i opšta stručna ocjena 60. Bijenala umjetnosti - u cjelini - s posebnim osvrtom na crnogorsku postavku u kontekstu svega što je viđeno ove godine na Bijenalu u Veneciji - uz pretpostavku, naravno, da je ovdje riječ o stručnom putovanju (a ne o đačkoj ekskurziji) - ali ako uzmemo da se Bijenale zatvara 24. novembra - ima dosta vremena za podvlačenje linije - zanemarićemo činjenicu da je uobičajeno (u civilizovanom svijetu) da se venecijanske linije podvlače prije zvaničnog otvaranja - u vrijeme vernisaža - ili odmah nakon što žiri podijeli zlatne lavove.

Pomenuti post je polučio, moram da naglasim, vrlo skromnih 18 lajkova (16 Thumbs Up - palac gore - i dva srculenceta), nema komentara - uz tek jedno šerovanje - što me iznenadilo, sve u svemu, moram vam priznati - i to nemalo - očekivao sam barem 112 lajkova - od svake umjetnice i od svakog od umjetnika čiji su radovi prezentovani na izložbi “CG danas” - po jedan lajkić.

Nije lako Crnogorkama i Crnogorcima prodavat priče o tzv. vizuelnoj umjetnosti - svjestan sam toga - ali ipak... 16 lajkova je neprihvatljivo, u najmanju ruku.

***

A uveden je i jedan novitet - naime, od 5. juna ne možemo pristupiti tzv. muzejskim prostorima JU MSU CG a da prethodno ne kupimo kartu - s tim da jedna karta važi za svih pet prostora u kojima je postavljena izložba “CG danas” (Dvorac Petrovića, Galerija JU MSU CG, Umjetnički paviljon ULUCG, Perjanički dom, Galerija RTCG).

Cijena? Prava sitnica: tzv. regularna karta košta 5 eura - za grupne posjete (pet i više osoba) treba izdvojiti 3 eura po osobi - dok će vojska, đaci i studenti, te penzioneri morati da izdvoje 2 eura za kartu - djeca, veli, uzrasta do 12 godina ne plaćaju ulaz.

Daj pet karata! Regularnih!

***

I baš kad sam počeo polako da gubim interesovanje za JU MSU CG, kao istituciju - uključujući tu i intresovanje za žitija i priključenija mr Šćepanovića, čelnika institucije, i mr Vlahović, njegove prve pobočnice - otvorih jedan od onih klipčića okačenih na pomenutoj Facebook stranici - kojim je pokriven jedan od pet segmenata izložbe - naslovljen “Žive slike” - pa imamo, između ostaloga, ako pritisnemo “Pause” u pravom trenutku - tekst koji kaže: “Danas,/ kada postajem umjetnik/ Dajem časnu riječ:/ da ću voljeti Umjetnost,/ da ću razvijati ideje/ za koje se Umjetnost bori,/ da ću marljivo učiti i raditi/ i biti dobar umjetnik” - latinično pismo - bijela slova na crnoj pozadini - i još imamo portret umjetnika - riječ je o crno-bijeloj fotografiji - umjetnik je u bijeloj košulji - ni traga od pionirske - umjetničke, pardon - marame ...

Umjetnost se danas ne bori ni za šta - ko vam je rekao, dragi umjetniče, da se Umjetnost bori za nešto - taj vam nije prijatelj - umjetnost je, u suštini, nedostižni ideal kojem se klanjamo - Prečista djevica Arhitektura, primjera radi, ideal je kojem se ja klanjam - kao arhitekt mlad - a to što ste se vi obavezali da ćete marljivo učiti i raditi ne garantuje da ćete polučiti bilo kakve pozitivne rezultate i benefite - finansijske, u prvom redu, a zatim i druge - jer konačan sud izriče publika, odnosno javnost - nakon što kupi kartu, podrazumijeva se - a ne dr Šćepanović, direktor JU MSU CG, i mr Vlaović, njegova prva pobočnica - i još ... znamo li ko je to još pozvan da izriče sudove? - kritika, odnosno kritičari, dobri moj umjetniče - tzv. stručna javnost.

U to ime, čudi da dr Šćepanović i mr Vlaović ne ulažu u kritiku - ako uzmemo da sve ozbiljnije umjetnice i svi ozbiljni umjetnici znaju da je kritika temelj svake žive i vibrantne umjetničke scene - ako ne postoji potreba da se o umjetnosti iskreno govori i piše - a u CG ne postoji ta potreba - niti je ikada postojala - nadam se da ćemo se svi složiti oko toga - onda su iluzorni, u najmanju ruku, svi napori koji se ulažu u ime umjetnosti - i od strane JU MSU CG, odnosno dr Šćepanovića i mr Vlahović - i od strane umjetnika/umjetnica.

***

Da su me dr Šćepanović i mr Vlaović konsultovali vezano za koncept izložbe “Crna Gora danas”, mislim da bih predložio performans ...

OK, zamišljam grobnicu usred Ćemovskoga polja - podne je, zvijezda nemilosrdno žeže - tu su, u širokom krugu, dr Šćepanović i mr Vlaović, kao najviše uzvanice, te porodica, rodbina, kumovi i svi prijatelji redom - sve u svemu: 112 umjetnica i umjetnika - sahranjujemo umjetnost - a činodejstvuje niko drugi do li dr Vujadinović (Neša Dekan) - prvosveštenik na čijim širokim plećima počiva Fakultet umjetnosti (uz uslov da ta fakultetska jedinica Univerziteta Donja Gorica još uvijek nosi baš taj naslov - treba to provjeriti) - jedina visokoškolska jedinica u CG koja, zvanično, proizvodi mlade teoretičarke i mlade teoretičare svih umjetnosti redom - osim arhitekture, naravno - arhitektura je bila - ali ipak nije više na spisku umjetnosti koje se izučavaju na FU UDG - vjerovali ili ne...

Bonus video: