COBISS KONFERENCIJA U MARIBORU

Nagrada Crnoj Gori za doprinos elektronskim bibliotekama

138 pregleda 0 komentar(a)
COBISS konferencija Maribor, Foto: Privatna arhiva
COBISS konferencija Maribor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.12.2018. 17:00h

Na tradicionalnoj međunarodnoj COBISS konferenciji u Mariboru, u organizaciji Instituta informacijskih znanosti Slovenije, posvećenoj bibliiotečko-informacionoj platformi COBISS, odnosno vrijednosti uključivanja školskih biblioteka u COBISS sistem, Crna Gora je istaknuta kao najbolja u tom domenu, sa najviše uključenih biblioteka.

Zbog toga je sistem COBISS.CG dobio nagradu koja je uručena bibliotekaru savjetniku Vjenceslavi Ševaljević, rukovodiocu Odjeljenja za razvoj bibliotečke djelatnosti u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević" Cetinje.

"Ševaljević je kao predstavnik COBISS.CG u svom izlaganju obrazložila dostignuća COBISS sistema Crne Gore u protekle dvije godine. Ova nagrada je veoma značajna za razvoj crnogorskog bibliotekarstva, jer će biti podstrek da se i ubuduće radi na tome da se što više biblioteka, a naročito školskih, uključi u COBISS program uzajamne katalogizacije, koji omogućava lakše pretraživanje i dobijanje podataka o traženoj literaturi", saopštila je "Vijestima" Mila Čordašević, rukovodilac barske Narodne biblioteke i čitaonice "Ivo Vučković".

Barsku biblioteku su u Mariboru predstavljale knjižničarke Jadranka Bošković i Zorica Milanović.

Čordašević je dodala da jeu našem bibliotekarstvu Narodna biblioteka i čitaonica "Ivo Vučković" prepoznatljiva između ostalog, i po uspješno realizovanim projektima na osavremenjivanju rada, te da je u okviru Virtuelne biblioteke Crne Gore kao članica Bibliotečko-informacionog sistema COBISS.CG od 2007. preuzela COBISS platformu za automatizaciju svog poslovanja i u segmentu uzajamne katalogizacije postigla zapažene rezultate.

"Sa 39.179 unijetih zapisa kataloške obrade monografskih publikacija, barska Narodna biblioteka slovi kao lider među crnogorskim bibliotekama javnog tipa i po mišljenju stručnog nadzornika nalazi se u samom vrhu u zemlji. Pored profesionalnog odnosa prema radu, bibliotečki poslenici veliku pažnju posvećuju edukaciji i stručnom usavršavanju, pa se, uz izradu elektronskog kataloga, u Biblioteci vodi i elektronska pozajmica knjiga", zaključila je Čordašević.