Inovativna rješenja za zdravo životno okruženje

Ako istraživanja i statistike pokazuju da previše vremena provodimo u zatvorenom prostoru i da treba unaprijediti prostori u kome živimo, šta možemo učiniti da osiguramo zdravo životno i radno okruženje?
70 pregleda 0 komentar(a)
Velux promo, Foto: Velux
Velux promo, Foto: Velux
Ažurirano: 22.11.2018. 08:14h

Decenijama unazad ljudi se sele iz ruralnih krajeva i sve je veći broj stanovništva koji živi u gradskim sredinama. Ovo je veliki izazov za infrastrukturu i iznalaženje novih rješenja za izgradnju funkcionalnih, udobnih, a prevashodno energetski efikasnih domova. Samo u Evropi zgrade koriste preko 40 odsto energije i emituju 37 odsto ugljenika što negativno utiče na zdravstveno stanje stanara tih objekata. Ušteda energije sa novim arhitektonskim rješenjima može biti jedna od ključnih tačaka zdravog i kvalitetnijeg životnog okruženja u savremenom životu.

Ako istraživanja i statistike pokazuju da previše vremena provodimo u zatvorenom prostoru i da treba unaprijediti prostor u kome živimo, šta možemo učiniti da osiguramo zdravo životno i radno okruženje?

Osloboditi se viška stvari

Predmeti koji nemaju svoju funkciju kao i odjeća ili aparati koji se ne koriste, čine prostor manjim i skučenijim pa je potrebno skloniti i osloboditi se viška stvari koje nemaju namjenu. Time će životni i radni prostor postati mnogo prozračniji, uredniji i kako naučnici tvrde, uticaće i na bolje raspoloženje i efikasniji rad.

Više svjetlosti i svježeg vazduha

Kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima sa kontrolisanom prirodnom ventilacijom smanjuje i nivo CO2 u prostorijama, što je važno sa stanovišta konstantnog pristupa svježem vazduhu. Optimalno korišćenje dnevne svjetlosti može se osigurati, prije svega, kroz adekvatan i pametan raspored staklenih površina. Kada su potkrovlja u pitanju, osim Velux krovnih prozora, koja se mogu uklopiti u svaki prostor, Velux svjetlosni tuneli predstavljaju inovativna rješenja koja će obezbijediti dovoljnu količinu svjetlosti i tamo gdje ste se najmanje nadali.

Umjerena temperatura tokom cijele godine

Pregrijane prostorije tokom ljeta i nemogućnost da se postigne optimalno grijanje tokom zimskih dana je čest problem neefikasne izolacije ili neadekvatnih prozora ili vrata. Ključno je da vremenski uslovi, bilo da su to visoke temperature ili snijeg, grad i kiša, ostanu van domašaja životnog prostora. Velux standard plus krovni prozori su dizajnirani da omoguće uštedu energije tokom cijele godine, a ujedno obezbjeđuju svjež vazduh i kada je prozor zatvoren.

U prosjeku samo 10 odsto svog svakodnevnog vremena odvajamo za boravak u prirodi, šetnji ili sportskim aktivnostima na otvorenom, dok ostatak provodimo u zatvorenom prostoru. Zato je jako važno životni i radni ambijent učiniti zdravim i ugodnim mjestom za boravak.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

(PROMO)