Ovaj grad je već 40 godina prazan. Bukvalno.

99 pregleda 2 komentar(a)
Varoša, Foto: Facebook.com
Varoša, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 12.10.2014. 17:23h

Mediteran za turiste obično predstavlja sliku raja - predivne plaže, čisto more, moderno izgrađeni apartmani, uvijek dostupna usluga, piše About Travel.

Ali, jedan grad na Mediteranu kvari tu sliku.

Varoša na Kipru je potpuno prazan grad, 365 dana u godini. I tako je već četiri decenije, piše Dnevnik.hr.

Varoša je uvijek bila ekskluzivno mjesto. Prije nego je bila napuštena 1970-ih, bila je jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu. Zbog turizma koji je ondje bio broj jedan zarade, ostrvo je puno hotela.

Taj grad je ugostio holivudske zvijezde poput Elizabet Tejlor i Rakel velč ranih sedamdesetih. Tada je izgledalo kako će biti sve popularniji. Tokom turističkog buma počela je gradnja mnogih hotela, ali mnogi od njih ostali su nezavršeni.

Zašto je Varoša napuštena?

Na žalost, političke snage su se umiješale i sve promijenile. Naročito kada su Turci napravili invaziju na Kipar u maju 1974, Varoša je ubrzo postala žrtva konflikta. Lokalno stanovništvo nije natjerano na bijeg, ali su otišli dobrovoljno kada su vojnici Grčke i Turske počeli da šetaju gradom.

Kada su Turci preuzeli kontrolu nad gradom, okružili su ga ogradom te zvanično zabranili svima da se vrate i tu žive. Međunarodna politička tijela pokušala su da se dogovore da se stanovnicima dozvoli da se vrate svojim domovima, ali bez uspjeha.

U Varošu je, zvanično, ulaz zabranjen svima. Turci su oko grada stavili ogradu još 1974. godine i vojsci dali dozvolu da ubiju sve koje pokušaju da uđu.

To su učinili da bi spriječili Grke sa Kipra da se vrate u grad. Ali, to se odnosi i na turiste iz drugih dijelova svijeta...

Bonus video: