Kako da sami postavite laminat

Ako želite sami da postavite laminat, proces i nije tako komplikovan
807 pregleda 3 komentar(a)
laminat, Foto: Shutterstock
laminat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2013. 10:52h

Laminatni podovi su jeftiniji od drvenih, ne moraju da budu prikovani, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotine i mrlje. Ako želite sami da ga postavite, proces i nije tako komplikovan, a mi ćemo vam objasniti šta vam je tačno potrebno od alata i materijala kao i kako ide proces postavljanja.

Osnovni materijal koji vam je potreban:

- laminat

- parna brana, najčešće se koristi polietilenska folija debljine 0.2 mm

- folija ili tanke ploče

- lepljiva traka

- lajsne za laminat

- najlon za pokrivanje namještaja

- odbojnici

Osnovni alat:

- skalpel

- gumeni čekić

- ubodna testera

- metar

- bezbjednosne naočare

- rukavice

- olovka

- libela

Pripreme za postavljanje laminata

Prije nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate da uradite sve pripreme. Prije svega, podloga mora biti ravna i čista. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.

Izmjerite prostoriju u kojoj želite da postavite laminat i izračunajte površinu da znate koliko laminata treba da kupite i dodajte još 10 posto za otpatke.

Provjerite visinu novog poda u odnosu na vrata u prostoriji, jer može biti neophodno da se smanje vrata i da se prilagode na promjenu visine poda.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu prije postavljanja. Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Za to vrijeme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi.

Koraci za postavljanje

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmjerena prema prozoru. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno

Pored parne brane, ispod laminata je neophodno postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno, ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbjeđuje bolju podlogu za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja.

Umjesto folije možete koristiti tanke ploče, koje su nešto deblje nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. One se samo poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom, lako se sijeku skalpelom.

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmjerena prema prozoru. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno.

Spajanje

Način spajanja laminata zavisi od proizvođača i obavezno pročitajte uputstvo koje ste dobili uz laminat ali mi ćemo objasniti najčešći. Pribiti ploče laminata jednu uz drugu tako da pero lijepo legne u utor držeći pod određenim uglom jedno u odnosu na drugo. Ako spoj ne funkcioniše potrebno je bočno pomjeranje ploče laminata i to će omogućiti lakše ulijeganje pera u utor. Nemojte koristiti čekić u ovom slučaju, već postoji poseban alat na tržištu.

Kada se dođe do kraja reda, laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obilježi se i odsiječe po ucrtanoj liniji.

Komad koji ste isjekli postavljate na planirano mjesto a s drugim komadom započinjete novi red. Pritom oba komada rotirate za 180 stepeni, tako da ivice reza koji ste napravili budu uz zid. Naravno, prvi red započinjete cijelom pločom, a drugi polovinom ploče. Na pomenuti način ćete obezbijediti da na cijeloj površini poda bude ujednačen razmak čeonih ivica u susjednim redovima ali takođe, imaćete mnogo više otpada laminata koji nećete nigdje moći da iskoristite i na taj način nepotrebno poskupjeti popločavanje poda.

Kada obilježavate laminat za sječenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive. Takođe, kada sječete, laminat okrenite dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.

Nastavljate da slažete ostale redove po koracima kao i prvi. I spustite je na pod čime se ona pričvrsti za susjednu ploču laminata.

Potrebni specijalni odbojnici

Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usljed promjene temperature neophodno je, uz zid, obezbijediti diletacioni prostor tako što ćete na to mjesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 cm. Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike tako što ćete neku štaflicu isjeći na parčiće širine 10-ak cm. Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne smije da dodiruje zidove, pragove, dovratke, cijevi grijanja i ostale fiksne predmete u sobi.

Povesti računa o dužini poda

Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne smije da bude kraći od 20 cm. Takođe, razmak čeonih ivica u susjednim redovima ne smije biti manji od 40 cm. Ovo je bitno zbog stabilnosti plivajućeg poda, ali i zbog estetskih razloga. Pored ovog, treba voditi računa o dužini poda. Ako je pod u bilo kom smjeru duži od 8 m, obavezna je primjena diletacionog profila.

Bonus video: