Papagaji tigrice idealni ljubimci za djecu

Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi da ih držite najmanje u paru. Čovjek, ogledalce ili plastična ptica ne zamjenjuju im društvo
543 pregleda 0 komentar(a)
papagaj tigrica, Foto: Svijet-ljubimaca.com
papagaj tigrica, Foto: Svijet-ljubimaca.com
Ažurirano: 20.10.2012. 10:52h

Papagaj tigrica je, uz mačku, najzastupljeniji kućni ljubimac na svijetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica). Tigrice su idealni ljubimci za djecu iznad osam godina.

Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vijek im traje između deset i 14 godina.

Iz Australije

Domovina tigrica je Australija, gdje živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. vijeka dovedena je u Evropu, gdje ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bijela, siva.

Što prostraniji kavezi

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potreban je još 1,5 puta veći kavez.

Za 2 - 4 tigrice kavez treba da bude minimum 120 x 60 x 100 cm.

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire krila

Papagajima stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Omogućite svojoj tigrici mnogo igračaka: merdevine, zvonca, ljuljačke... Kavez ne smije da bude na promaji. Tigrica bi trebala dnevno da nekoliko sati slobodno leti van kaveza.

Pridobite tigricu

Vrlo je važno da tigrica prve dve do tri nedelje ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu.

Za ovo vrijeme možete pridobiti njeno povjerenje dajući joj poslastice iz ruke.

Tigrice mogu da nauče i oponašjui ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi o karakteru ptice kao i od Vaše upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića pa ako bi ona bila sama kod kuće više od pet sati, svakako joj treba nabaviti još jednu da joj pravi društvo.

Tigrice obožavaju da se kupaju ili tuširaju pa im svakako priuštite kupanje u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cvijeće (neke više vole hladniju vodu pa isprobajte oba načina).

Ishrana i druženje

Tigrice nisu zahtjevne što se tiče hrane: gotova mješavina sjemenki, sezonsko voće i povrće, kao i omiljeni bar za ptice.

Svo voće i povrće mora da bude svježe, neprskano, oprano i osušeno. Ponudite im i minerale i obavezno sipinu kost.

Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi da ih držite najmanje u paru. Čovjek, ogledalce ili plastična ptica ne zamjenjuju im društvo.

Usamljena tigrica može čak da se razboli.

Bonus video: