Francuskinje su bolje majke od Amerikanki?

Pamela Drakerman u svojoj novoj knjizi tvrdi da su Francuskinje bolje mama nego Amerikanke.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 15:22h

U svojoj knjizi "Podizanje djeteta: jedna američka mama otkriva mudrosti francuskog roditeljstva". Autorka Pamela Drakerman ukazuje na to da se francuski model roditeljstva fokusira se na disciplinu.

"Autoritet je najimpresivniji dio francuskog roditeljstva," piše Drakerman, majka troje djece, koja je provela godine proučavajući nečine odgajanja djece. "Njihova djeca ih stvarno slušaju. Francuska djeca ne histerišu, ne odgovaraju ili se upuštaju u produžene rasprave."

Neki od aspekata za divljenje, prema Drakermanovom istraživanju su:

1. Bolje jedu. Ne prave nered u svojim visokim stolicama i manje su odbojni prema zdravoj hrani.

2. Ljubazniji su prema odraslima. Naučeni su rano da kažu molim, hvala i odgovarajuće pozdrave, i njihove društvene vještine su im rano usađene.

3. Veća je vjerovatnoća da će spavati preko noći. Drakeman je našla dokaze da francuski roditelji manje ustaju svakih nekoliko sati. Francuski metod za ludilo roditeljstva ima veze sa pravom disciplinom.

Roditelji se ne plaše da kažu "ne" sa direktnim i odsječnim značenjem. Ne premišljaju se ili mijenjaju svoje roditeljske taktike često, pa ne šalju djeci zbunjujuće ili nejasne poruke, prenosi S media. Takođe, djeca ne dobijaju ono što žele samo zato što to traže, posebno kad su u pitanju slatkiši. Samo jedan slatkiš na dan u tačno utvrđeno vrijeme je glavna stvar ove roditeljske kulture, prema autorki. Ta vrsta netalasaste strukture vodi "smirenijoj i prilagodljivijojm" djeci.

Bonus video: