Temeljan plan, podrška stručnih lica i kvalitetni materijali ključni za izgradnju udobnog doma

Kuća se gradi najčešće jednom u životu i svaka greška se poslije teško ispravlja. Zato je važno povjerenje i otvorena komunikacija, između stručnih lica i vas, kako bi svi u procesu izgradnje u potpunosti razumjeli kakav dom želite da gradite.

15413 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Prilikom izrade planova za izgradnju ili adaptaciju kuće najčešće krećemo sa iznošenjem ideja i želja kako naš savršeni dom treba da izgleda. Plan je najčešće nešto ambiciozniji od raspoloživog budžeta pa se na prvom koraku, priliko izrade projekta, susrećemo sa raznim dilemama i nedoumicama.

U tom periodu često postavljamo pitanja: kako sa raspoloživim budžetom da dobijemo što veću kvadraturu kuće, kako nabaviti materijal, gdje je najbolji odnos cijana – kvalitet , gdje se mogu raditi određeni budžetski rezovi, a gdje je bez obzira na cijenu važno kupiti materijal ili opremu boljeg kvaliteta? Da bi se uskladile želje i mogućnosti preporuka je da se od samog početka uključe stručna lica iz oblasti arhitekture kao i provjereni stručnjaci i majstori koji bi izvodili radove na objektu.

Angažman arhitekte

Rad arhitekte treba cijeniti jer oni mogu vaše želje da sagledaju na racionalan i efikasan način, te da vam predlože rješenja koja će vam pomoći da razmotrite razne mogućnosti u dijelu funkcionalnosti kuće. Njihovo znanje, iskustvo, praćenje trendova iz ove oblasti, sa jedne strane i razumijevanje vaših navika i želja, sa druge, će im pomoći da projektuju dom u kojem ćete se osjećati lijepo i udobno. Ne manje važna činjenica je da će vam dati prijedlog kako da raspoloživi budžet najbolje iskoristite.

Stručni izvođači radova i majstori će vam štedjeti i vrijeme i novac

Nakon izrade finalnog projekta, usklađivanja sa normama građevinskih, mašinskih i elektor standarda, te dobijanja svih neophodnih dozvola, pristupa se izgradnji objekta. Za ovu fazu su vam potrebni dobro organizovani izvođači koji će shodno predračunu radova realizovati odobreni projekat. Može se desiti da je potrebno odstupiti od već definisanog, ali dobri inženjeri će vam pomoći da brzo i efikasno dođete do rješenja. Nakon završetka „grubih“ radova u finalnoj fazi takođe treba voditi računa o više faktora koji su važni za kvalitet života u kući. Efikasno rješenje u dijelu termo i zvučne izolacije, svježine unutrašnjeg vazduha, osvijetljenosti prostorija tj. energetske efikasnosti uopšte, treba da racionalizuje potrošnju struje, vode ili energenata za zagrijavanje prostorija. I u izvođenju ovih radovima važna je pomoć stručnjaka. Za kuće sa potkrovljem izbor stolarije tj. krovnih prozora je bitan segment kako bi se postiglo najbolje rješenje te da bi ove, najčešće mračne prostorije, postale svijetle, osunčane i komforne.

VELUX krovni prozori nove generacije sa drvenim jezgrom i poliuretanskim slojem su trajno rješenje za dobru izolaciju tokom kišnih, sunčanih ili snježnih dana. Za ove prozore nije potreno održavanje, farbanje i druge vrste servisiranja pa je to najbolji odnos dugovječnosti, kvaliteta i cijene. Poliuretanski sloj je najsličniji materijalu od kojeg se prave skije kako bi izdržale ekstremno vlažne, a i hladne prilike. Ako uzmemo u obzir činjenicu da jedna četvoročlana porodica dnevno proizvode i do 12 litara vode u vazduhu u zatvorenom prostoru, važno je u samoj fazi izgradnje odabrati kvalitetne prozore. Na stanje VELUX krovnih prozora sa poliuretanskim slojem, visok stepen koncetracije vlažnosti nema nikakav uticaj, bilo da je u pitanju centralna ili primorska oblast gdje je inače vlažnost vazduha visoka.

Dugovječnost proizvoda štedi kućni budžet i zato su VELUX prozori tako konstruisani da im nije potrebno održavanje, farbanje i druge vrste servisiranja, a uz termo i hidro izolacioni BDX set obezbijeđena je garancija od 10 godina.

Velux
foto: Velux

Ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

Kada sve sagledamo, čini nam se da je skupo angažovati toliko stručnih lica i da određene segmente možemo i sami završiti. I pored detaljnog proučavanja određene oblasti koncept „uradi sam“ najčešće dovodi do toga, da na kraju, popravke i korekcije koštaju značajno više od angažman stručnih lica i njihovih preporuka u odabiru materijala i načina izgradnje.

Kuća se gradi najčešće jednom u životu i svaka greška se poslije teško ispravlja. Zato je važno povjerenje i međusobno otvorena komunikacija kako bi svi u procesu izgradnje u potpunosti razumjeli kakav dom želite da gradite.