Naučnici tvrde da koža može potamnjeti i bez sunčanja

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože
60 pregleda 0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Shutterstock
sunčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2017. 16:14h

Nakon više od 10 godina istraživanja, naučnici su pronašli supstancu koja prodire u kožu i čini ju preplanulom bez izlaganja ultraljubičastim zracima sunca čime se izbjegava opasnost razvoja raka kože.

Za razliku od tradicionalnih krema za samotamnjenje, koje potamne samo površinu kože, ovaj molekul djeluje stimuliranjem stanica koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.

Istraživanje je objavljeno u utorak u američkom časopisu Cell Reports. Novi molekul se još mora klinički testirati da bi se potvrdila da nije štetna za ljude. Nanosi se kao krema i omogućava tamnjenje epiderme jedne sorte miševa koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod djelovanjem ultraljubičastih zraka.

S obzirom da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža je morala razviti obrane protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.

Dr. David Fišer, šef dermatološkog odjljenja bolnice Massachusetts General i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsjetio je da je ljudska koža odličan branik u koji je teško prodrijeti.

Naučnici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da tamne kožu zavisno od količine supstanci i učestalosti primjene. To vještačko tamnjenje traje nekoliko dana.

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istaknuo je dr. Fišer.

"Koža je najveći organ našeg tijela koji može oboljeti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zracima", zaključio je.

Bonus video: