Fina torta

Možete staviti preko šlag, posebno ako će torta da stoji duže, a možete i da prelijete glazurom od čokolade ili napravite neke šare kao i da je pospete mljevenim orasima
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 08:52h

Potrebno je:

Kore: 7 bjelanaca, 7 kašika brašna, 7 kašika šećera, 7 kašika ulja ( neka ne budu baš pune) i prašak za pecivo

Krem: 7 žumanaca, 6 kašika brašna, 10 kašika šećera, šipka vanile, 6 dl. mlijeka, par vanilin-šećera, 250 gr. putera, 150. gr. suvog grožđa, oko 100 ml. ruma (ako nije dovoljno da potopite suvo grožđe, dodajte vodu)

Priprema:

Čvrsto, umutite snijeg od bjelanaca pa mu dodajte šećer, i umutite mikserom. Onda smanjite brzinu pa dodajte ulje, i na kraju isključite mikser i umiješajte nježno varjačom meko brašno sa praškom za pecivo. Pecite u plehu od rerne na 180 nekih 15 minuta i pazite da korica ne pregori.

Već posle 10 minuta budite oprezni, treba da bude meka i vazdušasta kada je izvadite iz rerne. Ohlađenu je presijecite na 3 šnite. Mlijeko stavite na paru (u manju posudu koja može da se smjesti u veću koju ste napunili vodom i stavili na šporet, ali tako da dnom ne dodiruje vodu), sa 3 kašike šećera, vanilin šećera i šipkom vanile.

Žumanca umutite sa 7 kašika šećera, pa od onog mlijeka iz šerpe sipajte malo u žumanca i dodajte 6 kašika brašna. Ne punite ih pretjerano, ali neka ne budu ni poluprazne. Kada se mlijeko ugrijalo, sipajte žumanca i miješajte dok se ne zgusne.

Fil će biti prilično gust, malo gušći nego puding. Dok se fil kuva, suvo grožđe potopite u rum.

U topli fil ubacite puter i neka se istopi a tada jedan dio odvojite- kojim ćete premazati tortu, a u onaj veći ostatak dodajte ocijeđeno suvo grožđe.

Umjesto suvog grožđa možete staviti što god volite. Nafilujte kore, a treću onim kremom bez grožđa. Možete staviti preko šlag, posebno ako će torta da stoji duže, a možete i da prelijete glazurom od čokolade ili napravite neke šare kao i da je pospete mljevenim orasima.

Bonus video: