Krem od banana i vanile

U staklene posudice na dno sipajte mrvice od graham krekera, preko krem od vanile, zatim ređajte kolutove banana i onda šlag
0 komentar(a)
krem od banane i vanile, Foto: Shutterstock
krem od banane i vanile, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2014. 11:35h

Potrebno je:

Krem od vanile: 750 ml mlijeka, 200 g šećera (može manje), 6 kašika gustina, 3 žumanca, 2 kašike putera, vanilin šećer, banane, 1 i po šolja izmrvljenih graham krekera, 1/3 šolje otopljenog putera, kašika šećera, banane, šlag od slatke pavlake, karamel krema.

Priprema: Prvo napravite krem od vanile. U posudi izmiješajte malo mlijeka, žumanca i gustin. Mutite žicom da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka sa šećerom sipajte u posudu i zakuvajte. Kad mlijeko provri, malu količinu uspite u jaja, stalno miješajući da ih zagrijete, pa sve sipajte u vrelo mlijeko, vratite na šporet i ostavite da prokuva nekoliko minuta da se zgusne.

Sklonite krem sa šporeta, umiješajte puter i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Kad se krem prohladi, pokrijte je plastičnom folijom i stavite u frižider da se ohladi u potpuno.

Za hrskave krekere: izmrvite keks, prelijte ga puterom, dodajte šećer, izmiješajte, utisnite u dno kalupa za torte i pecite na 170 C 10-12 min.

Ostavite da se ohladi. U staklene posudice na dno sipajte mrvice od graham krekera, preko krem od vanile, zatim ređajte kolutove banana i onda šlag.

Na šlag stavite još mrvica od krekera, preko sipajte karamel krem ili dulce de leche, pa opet premažite kremom od vanile, poređajte banane, pa ukrasite šlagom, bananama i mrvicama od krekera.

Bonus video: