Naučnici napravili zdravu picu, može se jesti tri puta dnevno

Prema riječima Majka Lina, pica sadrži 30 odsto preporučene dnevne količine vitamina i minerala
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 15:27h

Kao što svi znaju, pica je veoma ukusna, ali i nezdrava.

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Glazgovu tvrde da su uspjeli da naprave prvu nutricionistički balansiranu picu, koju možete jesti tri puta dnevno, svaki dan.

Prema riječima Majka Lina, pica sadrži 30 odsto preporučene dnevne količine vitamina i minerala, kao i jednu trećinu preporučene količine kalorija, proteina i ugljikohidrata.

Lin, inspirisan lošim nutricionističkim kvalitetom većine hrane, je napravio picu koja pruža savršen balans hranjivih sastojaka.

"Istražio sam tržište i shvatio da su morske alge interesantan novi sastojak koji se koristi u ishrani. To koristimo kako bismo smanjili nivo soli. Koncentracija natrijuma u morskim algama je oko 3,5 odsto u odnosu na 40 odsto u soli. Tu se nalazi još i jod, vitamin B12 i još mnogo stvari. A i ukus je veoma dobar", kazao je Lin.

U sos od paradajza se dodaje crvena paprika zbog vitamina C, a svaka pica sadrži i dodatne količine magnezijuma, kalijuma, i vitamina A.

U svakoj pici se nalazi dovoljno kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata i drugih hranjivih sastojaka da ona čini tačno 30 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Kako je za BBC rekao Lin, ova pica se može jesti za doručak, ručak i večeru bez ijednog lošeg efekta na zdravlje.

Lin je takođe rekao i da je 100 volontera, koji su jeli ovu pizzu, reklo da je mnogo bolja nego standardne pice.

Bonus video: