Iskoristite sezonu: Borovnice za zdravlje, ali i ukusan desert

Borovnica je listopadni grm, koji raste u vlažnim brdovitim predjelima. Njegovi plodovi su plavo-crne bobice, kiselkasto – slatkog ukusa.
372 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 13:49h

Borovnica je listopadni grm, koji raste u vlažnim brdovitim predjelima. Njegovi plodovi su plavo-crne bobice, kiselkasto – slatkog ukusa.

Listovi borovnice su ljekoviti, a koriste se za liječenje dijabetesa, a beru se prije cvjetanja.

Borovnice su bogate vitaminom C, gvožđem, fosforom, kalijumom, kalcijumom i dijetetskim vlaknima. Najukusnije su one koje ćete sami ubrati u šumi.

Možete ih jesti svježe sa šećerom, u voćnim salatama, sa sladoledom, suve u sosu za divljač, a prerađuje se u vino, rakiju, likere, džemove, sokove i jogurte.

Mnoga američka jela serviraju se u sosu od borovnica.

Plava boja borovnica potiče od antocijana – poznatog antioksidansa.

Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka, te bolesti srca i krvotoka.

Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja holesterola u krvi.

Kupovanje i čuvanje

Borovnice nalazimo na tržnicama tokom jula, pa sve do kraja avgusta.

Svježe su borovnice tamnoplave boje, a površina im je "magličasta".

"Magličavost" površine znak je da su borovnice svježe.

Ako su svježe i neoštećene, prilikom potresanja će se slobodno kotrljati.

Borovnice su najmanje kvarljive od sveg bobičastog voća (malina, kupina, šumske jagode i dr.).

Bitno je da su pune i lijepe tamnoplave boje. U frižideru mogu da stoje do deset dana.

Ukoliko se odlučite da borovnice zamrznete, tada ih prethodno poprskajte limunovim sokom, jer će biti ukusnije kada ih budete odmrznuli.

Prije stavljanja u frižider uklonite zgnječene ili pljesnive bobice, ali ih nikako nemojte prati.

Prije konzumiranja ili kuvanja, svježe borovnice treba očistiti od eventualnih listića, isprati pod tekućom vodom te posušiti upijajućim ubrusom ili krpom.

Zamrznute borovnice ostavite da se odmrzavaju na sobnoj temperaturi nekoliko minuta prije nego što ih stavljate u jela koja se ne moraju kuvati, a ukoliko ih dodajete jelima koja se kuvaju, tada borovnice ne morate odmrzavati, nego ih dodajte zamrznute i samo produžite vrijeme kuvanja za nekoliko minuta.

RECEPTI

Sufle od čokolade i šumskog voća

Potrebno je:

200 g raznog šumskog voća (jagode, maline, borovnice, itd.)

50 g čokolade za kuvanje

3 bjelanca

40 g brašna

1 dl mlijeka

60 g šećera

kakao u prahu

rum

vodica od narandžinih cvjetova

so

50 g maslaca

Priprema:

Očišćeno i oprano suvo voće marinirajte otprilike sat vremena u kašici vodice od narandžinih cvjetova. U međuvremenu napravite bešamel sos tako da rastopite u posudi 20 g maslaca, dodajte brašno i pržite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje, ali pazite da zaprška ostane bijela. Ulijte mlijeko, pa kutlačom dobro promiješajte. So, naravno, nećete dodati. Pripremljenom sosu dodajte rendanu čokoladu, 50 g šećera i čašicu ruma.

Pustite bešamel da se ohladi, pa promiješajte snijeg od bjelanaca, kojem ste dodali malo soli. Šumsko voće složite u male kalupe koje ste zamastili maslacem i posuli šećerom, i pokrijte ih sosom. Pecite 25 minuta na 170°C.

Pita od borovnica sa sladoledom od vanile

Potrebno je:

za tijesto:

80 g maslaca

80 g šećera

½ kašičice sode bikarbone

½ kašičice cimeta u prahu

200 ml kiselog mlijeka

½ kašičice soli

za fil:

300 g borovnice

70 g šećera

20 g brašna

20 g maslaca

4 kuglice sladoleda od vanile

Priprema:

U zdijelu ulijemo rastopljeni maslac, dodamo šećer, prstohvat soli i sve zajedno dobro izmiješamo. Zatim dodamo kiselo mlijeko, cimet u prahu, sodu bikarbonu i izmiješamo sastojke. Potom u zdjelu, postepeno prosijemo brašno i koliko je to moguće izmiješamo. Kalup za pitu premažemo maslacem i po njemu posipamo malo šećera. Tijesto premjestimo u kalup, te ga navlaženim rukama ravnomjerno rasporedimo po dnu kalupa tako da na krajevima napravimo malo povišenu ivicu. Za fil, u zdjelu sa borovnicama dodamo šećer, kašičicu brašna, sve zajedno izmiješamo i stavimo preko tijesta. Borovnice ravnomjerno rasporedimo po tijestu (povišenu ivicu ostavimo slobodnu) i sve zajedno stavimo u rernu, zagrijanu na 220°C, 40-ak minuta. Gotov kolač, topao ili hladan poslužimo sa kuglicom sladoleda od vanile.

Neobičan kolač sa borovnicama

Potrebno je:

100 g zobenih pahuljica

300 g polubijelog brašna tip 850

50 g pšeničnih klica

prašak za pecivo

200 ml mlijeka

200 g šećera

2 jaja

50 ml maslinova ulja

150 g zamrznutih borovnica

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema:

Zobene pahuljice propecite do zlatnosmeđe boje i ohladite. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte ulje, mlijeko i zobene pahuljice. Sve zajedno dobro izmiješajte i ostavite nekoliko minuta. Pripremljenoj smjesi dodajte snijeg od bjelanaca i brašno pomiješano sa pšeničnim klicama i praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte borovnice. Smjesu stavite u namašćen kalup (30×11 cm) i pecite oko 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C, a zatim još 30 minuta na 150°C. Borovnice ne smiju biti odmrznute kako se prilikom miješanja ne bi zdrobile i pustile boju.

Torta sa borovnicama i breskvama

Potrebno je:

Biskvit

3 jaja

35 g brašna

35 g gustina

90 g šećera

kašika soka od limuna

narendana limunova korica

Krema 1

330 ml soka od borovnica

sok pola limuna

300 g svježih borovnica

5 punih kašika gustina

60 g putera

šećer po ukusu

cimet

krema II

250 g mascarpone sira

250 ml slatke pavlake

šlag fix

2 kašike šećera

aroma vanile

Ostalo

2 breskve

1 banana

sok od limuna

marmelada od borovnica

svježe borovnice za ukras

Priprema:

Za biskvit, umutiti čvrst snijeg od bjelanaca. Umutiti žumanca, limunovu koricu i sok od limuna sa šećerom, umiješati prosijano brašno i gustin, zatim dodati kašiku snijega od bjelanaca, promiješati i sve dodati u bjelanca i lagano spojiti. Peći u kalupu obloženom pek papirom na 180 stepeni, gotovo izvaditi iz rerne i iskrenuti na rešetku da se ohladi. Ohlađen biskvit presjeći na dva dijela. Za kremu od borovnica, umutiti gustin i malo hladnog soka, ostatak soka i borovnice, limunov sok i cimet staviti da prokuva, pa skinuti sa vatre, uliti malo u smjesu od gustina i zatim uliti gustin u sok i borovnice neprestano miješajući, vratiti na vatru da se zgusne, i onda skinuti sa vatre i umiješati puter i miješati dok se ne rastopi. Oljuštiti breskve i banane, nasjeckati i nakapati limunovim sokom. Na tanjir staviti obruč kalupa za torte namazan puterom. Staviti koru, namazati marmeladom od borovnica, pa zatim staviti breskve i banane i premazati kremom od borovnica. Ostaviti u frižideru par sati i pred posluženje premazati sa svih strana bijelom kremom (za bijelu kremu spojiti umućenu slatku pavlaku sa šlag fixom i umućen mascarpone sa šećerom i aromom vanile) i ukrasiti svježim borovnicama.

Desert od borovnica sa crnim vinom

Potrebno je:

1 čaša borovnica

1 kašika šećera u prahu

2 kašike crnog vina

Priprema:

Borovnice staviti u zdjelicu za serviranje, posuti ih šećerom u prahu i zaliti ih sa 2 do 3 kašike crnog vina (po ukusu) rashladiti u frižideru prije serviranja.

Kašasti sok od borovnice

Potrebno je:

5 kg borovnica

60-70 dg šećera

1 1/4 l vode

Priprema:

Vodu i šećer prokuvamo. Zrelo voće izgnječimo drvenim tučkom. Prelijemo toplom slatkom vodom, promiješamo i ostavimo da stoji preko noći. Drugo jutro procijedimo sok i ugrijemo ga na 75 °C (348 K). Vrući sok ulijemo u vruće boce. Odmah zatvorimo gumenim kapicama. Na isti način pripremimo sok od jagoda, kupina i malina.

Krem torta od sira i borovnica

Potrebno je:

25 g listića badema, lagano isprženih,

1 vanilin šećer,

225 g sitnog šećera,

4 bjelanca,

5 ml finog kukuruznog brašna,

5 ml limunovog soka

fil:

250 g borovnica,

25 g sitnog šećera,

250 g mascarpone sira,

150 ml gušćeg jogurta,

15 ml limunovog soka,

sitni šećer za posipanje

Priprema:

Namastite tepsiju veličine 33 x 23 cm i pospite dno prženim bademima. Istucite dobro bjelancau većoj posudi da dobijete čvrst snijeg. Postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer, kašiku po kašiku, i sve to dobro smiksajte. Na kraju dodajte kukuruzno brašno i limunov sok. Istresite smjesu u pripremljenu tepsiju. Pecite na 140°C oko 45 minuta. Ostavite da se ohladi u isključenoj rerni. Stavite borovnice u manji tiganj zajedno sa 30 ml šećera. Zagrijevajte lagano sve dok se šećer ne rastopi i dok borovnice ne počnu da pucaju. Ostavite da se ohladi. Mutite mascarpone sir u posudi dok ne omekša i zatim umiješajte ostatak šećera, jogurt i limunov sok. Izvadite tijesto iz tepsije i presjecite na 3 jednaka dijela. Stavite jedan dio tijesta na tacnu (bademi su gore) i stavite polovinu smjese sa mascarponeom, i zatim trećinu borovnica. Ponovite to i sa drugim dijelom tijesta i stavite treći dio tijesta, a na vrh stavite preostale borovnice i pospite sa sitnim šećerom.

Uštipci s borovnicama

Potrebno je:

50 g maslaca

50 g šećera

2 jaja

slatka pavlake

malo soli

200 g pšeničnog brašna

½ paketića praška za pecivo

2 kašike šećera

malo cimeta

250 g borovnica

50 g maslaca

tučena slatka pavlaka

Priprema:

Maslac, šećer i žumanca pjenasto se umiješaju pa se nakon 20 minuta miješaja dodaju slatku pavlaku, so, brašno, prašak za pecivo i na kraju tučena bjelanca. U to se tijesto tik prije pečenja stavljaju borovnice pomiješane sa cimetom. Zatim se od tijesta kašikom odvajaju uštipci, poslažu u namašćenu tepsiju i 20 minuta peku u rerni. Vrući uštipci preliju se istopljenim maslacem i služe zajedno sa umućenom slatkom pavlakom.

PRIJATNO!

Bonus video: