I pečena i pržena pastrmka je uvijek ukusna

Za sve ljubitelje pastrmke predlažemo nekoliko recepata koje možete ubaciti u svoj svakodnevni jelovnik
348 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 08:38h

Kuvana pastrmka

Potrebno je:

1 kg pastrmke,

3-4 kašike vinskog sirćeta,

1-2 češnja bijelog luka,

manja glavica crnog luka,

lovorov list,

šargarepa,

manji korijen peršuna,

so i biber u zrnu.

Priprema:

Pripremljenu pastrmrku nakapati sokom od limuna. U vodu dodati so i ostale sastojke i kad provri kuvati još 250 minuta, a potom dodati i ribu. Kuvati na umjerenoj vatri 15-20 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i izvaditi na oval. Preliti uljem (može i maslac) i ukrasiti kriškama limuna. Služiti uz kuvani krompir ukrašen peršunovim lišćem.

Pastrmka u vinu

Potrebno je:

4 pastrmke od po 200 g,

40 g margarina,

1 dcl pavlake,

žumance,

glavica crnog luka,

lovor, tamjan,

pola dcl vina,

maslinovo ulje,

so, biber i limun.

Priprema:

U posudu staviti ulje, isjeckani luk i očišćenu ribu. Sipati malo vode i vino pa dodati začine. Na umjerenoj vatri kuvati 15 minuta. Ribu izvaditi na vatrostalni sud, a sos i dalje kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati umućen margarin i žumance. Mutiti i dodavati sok od limuna. Polovinom sosa preliti ribu i peći još 5 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Izvaditi, preliti ostatkom sosa i ukrasiti kolutovima limuna.

Pastrmka sa tikvicama

Potrebno je:

200 g dimljenog fileta pastrmke,

600gr tikvica,

4 struka mladog luka,

200ml pavlake,

6 grančica mirođije,

4 kašičice senfa, bijeli biber,

sok od pola limuna,

kašika ulja od soje, so, malo šećera.

Priprema:

Tikvice oprati, očistiti i isjeći po dužini na četvrtine, a potom poprijeko na komadiće koji ne treba da budu previše kratki. Mladi luk oljuštiti, pa takođe isjeći po dužini na četiri dijela ili ga samo iskidati na pojedinačna pera. Mirođiju oprati i pokidati listove. U manjoj posudi umiješati senf sa pavlakom i začiniti solju, biberom, limunovim sokom i šećerom. Zagrijati sojino ulje u dubljem tiganju, pa uz neprestano miješanje brzo propržiti tikvice i mladi luk. Dodati u povrće listiće mirođije i sos od senfa i pavlake. Pustiti da sve prokuva, pa krčkati polupoklopljeno 4-5 minuta na slaboj vatri. U međuvremenu isjeći ili iskidati filet na komade. Skloniti sa šporeta tiganj pa umiješati pažljivo komadiće pastrmke u povrće. Na kraju sve kratko zagrijati i odmah servirati.

Pastrmka sa povrćem

Potrebno je:

150 g pastrmke,

šargarepa,

1/2 glavice crnog luka,

malo peršuna,

malo celerovog lista,

15gr maslaca, 1/2 limuna.

Priprema:

Šargarepu oprati, očistiti i isjeći na kolutiće. Staviti šargarepu, celer, peršun i sok od limuna u 1/2 litra vode. Sve zajedno kuvati 10-15 minuta. Dodati crni luk isječen na kolutove i tako kuvati još 10 minuta na tihoj vatri. Dobro očišćenu i opranu pastrmku kuvati 10 minuta. Kada je skuvana, pažljivo odvojiti kosti i sitno je nasjeckati. Uzeti manju činiju i rastopiti puter sa malo limunovog soka. Usitnjenom ribljem mesu potom dodati pasirano povrće i malo tečnosti u kojoj se povrće kuvalo, sitno nasjeckan peršun i celerov list, pa sve preliti rastopljenim maslacem i limunovim sokom.

Zapečena pastrmka

sa majčinom dušicom

Potrebno je:

4 očišćene pastrmke od po 450 grama

2 pune šake svježe majčine dušice

morska so i svježe mljeveni crni biber

3 kašike maslinovog ulja

2 limuna

4 lovorova lista

Priprema:

Najprije zagrijte rernu na najvišu temperaturu. Pastrmku dobro operite spolja i iznutra, a višak vode upijte papirnom salvetom. Istucajte (ili sitno isjeckajte) majčinu dušicu sa jednom kašičicom morske soli i maslinovog ulja. Utrljajte ovu smjesu u ribu. Limune isijecite na polovine i odsijecite im vrhove, tako da mogu da stoje. Vrhom noža malo rasijecite meso limuna i unutra stavite lovorov list.

Pastrmke i limune rasporedite na pleh i pecite oko 10 minuta. Da biste provjerili jesu li pastrmke dobro ispečene, probajte da na najdebljem dijelu odvojite meso od kostiju. Ako se lako odvaja, izvucite pastrmke iz rerne, a ako se meso ne odvaja, vratite ih nazad, pa dopecite još nekoliko minuta. Kožica pripremljene pastrmke treba da bude hrskava. Zapečeni limuni treba da budu slatki - ovo je izvanredan način pripremanja limuna jer ih lovor obogaćuje mirisom. Pastrmke poslužite sa limunom koji možete iscijediti preko ribe.

Pastrmka na ohridski način

Potrebno je:

1-2 pastrmke

1/2 litra bijelog vina

1/4 litra vode

1-2 šargarepe

2-3 glavice crnog luka

peršunov list

celer

so, biber

limun

oko 500 g krompira

Priprema:

U posebnom sudu sa 1/2 litra vina i 1/4 litra vode skuvati jednu do dvije šargarepe, 2-3 glavice na kolutove isječenog crnog luka, nekoliko strukova peršunovog lista i celera, so i nekoliko zrna bibera i na kraju dodati limun isječen na kolutove.

Komad ili dva očišćene pastrmke staviti uvezane koncem u posudu, pa ih preliti ohlađenom skuvanom čorbom i staviti da se kuva. Čim proključa, skloniti sud sa jake vatre i kuvati ribu oko 25-30 minuta na tihoj vatri. Kada se riba skuva, osloboditi je konca i staviti u sud u kom će se služiti, a oko nje poslagati obaren krompir i poslužiti je sa sosom koji se pravi od senfa, malo nastruganog crnog luka, isjeckanog peršuna i sitno isjeckanih kiselih krastavaca.

Svemu tome dodati limun i 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje, biber, kapar i so.

Tartar od pastrmke

Potrebno je:

2 filea dimljene pastrmke (bez kože) od po 150 g

2 mala jaja

80 g svježeg krastavca

80 g rotkvica

1 dl jogurta

2 kašike limunovog soka

300 g krompira

glavica luka

kašika brašna

dl ulja

neprskani limun

2 grančice kopra so, biber

Priprema:

Jedno jaje tvrdo skuvajte, oljuštite i nasjeckajte. Krastavce i rotkvice narežite na što manje kocke. Meso pastrmki uz pomoć dvije viljuške usitnite. Sve pripremljeno poslažite na tacnu, pokrijte i stavite u frižider. Pomiješajte jogurt, limunov sok, so i biber. Oljuštite krompir, nasjeckajte ga, pomiješajte sa sitno nasjeckanim lukom i brašnom. Umiješajte jaja, so i biber, pa ispecite 12 malih pogačica. Poslužite s pripremljenim sirovim sastojcima.

Bonus video: