Kada možete, a kada nikako ne da koristite koru limuna

Limunova kora ima širok spektar koristi, od miješanja u maslac, uz jela sa ribom, u smjesi za kolače i tortu ili za cijeli gomilu slanih jela
400 pregleda 0 komentar(a)
limun, Foto: Shutterstock.com
limun, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2013. 10:58h

Limunova kora je jestiva i sasvim sigurna, ali samo u slučaju da je riječ o organski uzgojenom voću bez upotrebe pesticida i fungicida. Isto pravilo važi i za ostale agrume poput limete, narandže, mandarine ili grejpa. Budući da se u mnogim našim krajevima može uzgojiti limun u bašti, a u hladnijima on uspijeva u zatvorenom ili na balkonu, svako domaćinstvo može sebi da priušti organski uzgojen limun.

Osim pesticida na koru raznog voća proizvođači stavljaju fungicide i vosak zbog kojeg plodovi ne trunu pod uticajem bakterija pa sijaju i tako brže prodaju. Samo pranje vodom neće skinuti hemikalije, a kamoli pesticide koji su se nataložili u voću.

Iako se guljenjem gube minerali i vitamini koru voća koje nije uzgojeno po principima organskog ekološkog uzgoja ne treba koristiti.

Kora limuna ima privlačnu aromu i sadrži spektar vitamina, minerala i vlakana (poput kalcijuma, kalijuma i vitamina C). Istina, previše kore će dati gorak ukus hrani pogotovo ako koristite dosta bijele kožice.

Limunova kora ima širok spektar koristi, od miješanja u maslac, uz jela sa ribom, u smjesi za kolače i tortu ili za cijeli gomilu slanih jela.

Zanimljivo da se u organskom povrtlarstvu kora limuna koristi kao prirodni pesticid.

Bonus video: