Zeleni listovi zdravlja

Postoje dvije vrste blitve: lisnata i rebrasta. U prodavnicama se može naći tokom cijele godine. Ovo niskokalorično povrće bogato je magnezijumom, željezom i vitaminima B i C.
303 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 15:53h

Blitva spada u porodicu chenopodace, a izgledom liči na zelenu loptu. Postoje dvije vrste blitve: lisnata i rebrasta. U prodavnicama se može naći tokom cijele godine.

Rebrasta blitva karakteristična je po svojoj mesnatoj dršci. Treba je kuvati u vodi koja vri nekoliko minuta i kao takva odličan je sastojak raznim kuvanim jelima.

Lisnata blitva ima manje listove koji su tvrđi i uglavnom se priprema kao varivo. Ovo niskokalorično povrće bogato je magnezijumom, željezom i vitaminima B i C.

Prilikom kupovine obratite pažnju na izgled listova koji moraju da budu lijepi i svježe zelene boje, a pri savijanju proizvode suvi zvuk.

U frižideru može da stoji i do nedjelju.

Prilikom pripreme je potrebno listove dobro očistiti i oprati kroz mlaz vode.

Kuva se otprilike 15 minuta, a u ekspres loncu 5 minuta.

Blitva s krompirom je čest prilog ribi, a ukusna je i “na salatu” pripremljena s bijelim lukom i peršunom, začinjena biberom, limunom, maslinovim uljem i sirćetom.

U Francuskoj se popularno jede sa rižom, a često se koristi u kombinaciji s jajima. Gastronaut.hr

Blitva s krompirom

Potrebno je:

500 g blitve

250 g krompira

80 ml ulja

10 komada mladog luka

4 češnja bijelog luka

kašika sjeckanog peršuna

kašika maslinovog ulja

sol, biber.

Priprema:

Krompir oljuštiti, narezati na kriške i skuvati u slanoj vodi. Blitvu oprati, odstraniti peteljke i dodati krompiru. Kuvati sve zajedno još neko vrijeme dok blitva ne omekša.

Na ulju svijetlo ispržiti luk, dodati bijeli luk i peršun i kad zamiriše, preliti preko blitve s krompirom. Krompir mora da se raskuva.

Ako u blitvi ima previše vode treba je ocijediti prije nego što se jelo začini.

Blitvu s krompirom služiti uz ribu i kuvano meso, govedinu, jagnjetinu ili kuvani jezik.

Rižoto od blitve

Potrebno je:

300 g blitve

300 g riže

0,05 dl maslinovog ulja

pola glavice luka

so, bijeli biber (ili obični)

malo parmezana

ili nekog rendanog sira

Priprema:

Blitvu dobro oprati pod mlazom vode i odrezati drške ako su predebele. Listove preliti vrelom vodom i nakon nekoliko minuta ocijediti.

Na ugrijanom maslinovom ulju dodati sitno isjeckani luk, rižu i narezane peteljke blitve, so i biber. Kratko propržiti i zaliti vodom ili supom. Kuvati u pokrivenoj posudi dok riža nije skoro gotova, tada dodati blanširane listove blitve i još malo pokriveno kuvati. Rižoto poslužiti na blanširanim listovima blitve, po želji posuti parmezanom. Može biti samostalno jelo ili kao prilog uz ribu ili neko bijelo meso. Kuharica.hr

Krompir sa blitvom i paradajzom

Potrebno je:

500 g krompira

400 g paradajza

kg blitve

glavica crvenog luka

3 češnja bijelog luka

2 dl ulje

so, biber

malo peršunovog lišća

Priprema:

Krompir oprati, očistiti i isjeći na četvrtine, te skuvati, ali ne da se raspadne. Kuvati ga u slanoj vodi. Blitvu očistiti, oprati i skuvati u slanoj vodi.

Crni luk isjeckati na kockice pa propržiti na ulju, dodati oljušten i isječen paradajz, sitno isjeckan bijeli luk, biber pa sve prodinstati.

Sipati krompir, blitvu, preko toga luk, pa peršunovo lišće i malo zapeći, toliko da se ponovo zagrije.

Blitva i krompir se mogu pripremiti i bez paradajza i crnog luka, kada se prelije limunovim sokom. Mojkuvar.com

Sarma od blitve

Potrebno je:

30 listova blitve

100 g pirinča

veza peršuna

1,5 dcl ulja

pola l bistre supe

so i biber po ukusu.

Priprema:

Pirinač propržite na ulju. Pobiberite ga i posolite. Dodajte sitno isjeckan peršun. Listove blitve pobiberite. Punite pirinčem i oblikujte manje sarme. Poređajte u vatrostalnu činiju. Prelijte supom i poklopite.

Pecite u rerni oko sat na temperaturi od 200°C. Služiti toplo ili hladno. serbiancafe.com

Sarmice od blitve

Potrebno je:

500 g miješanog mljevenog mesa

12 većih listova mlade blitve

2 kriške starog hljeba

2 češnja bijelog luka

2 dl vode

dl paradajz pirea

2 dl kisele pavlake

so, vegeta,

aleva paprika

mljeveni crni biber

100 g pirinča

jaje

Priprema:

Odvojte 12 velikih debljih listova blitve. Odrežite korijen i stanjite središnje rebro lista. Listove operite, stavite ih u veću količinu vode i obarite ih minut - dva samo da se listovi omekšaju da se od njih mogu formirati sarmice. Listove ocijedite, isperite ih hladnom vodom i ostavite.

Mljeveno meso ispržite na mješavini maslinovog i suncokretovog ulja, dodajte pirinač i nastavite sa prženjem dok meso ne dobije smeđu boju.

Pazite da ostane sočno!

Sklonite s vatre i dodajte začine.

Promiješajte i ostavite da se malo prohladi. Zatim dodajte jedno jaje i dvije kriške starog hljeba koji smo potopili u mlijeko i ocijedili.

Sjediniti sve sastojke.

Dobijenim filom puniti listove blitve i savijati u sarme.

Gusto ih ređati, preliti mješavinom od vode i paradajz pirea.

Prekrijte sa alu-folijom i pecite na 180 C 45 minuta.

Pecite i otkriveno 15 min. da lijepo porumene.

Ostavite 10 minuta da odstoje pa ih onda poslužiti.

Po želji mogu se preliti kiselom pavlakom.

Sos od blitve

Potrebno je:

blitva (količina- toliko da stane u veći lonac) mala glavica luka 1/2 l mlijeka 2 dl vode u kojoj se kuvala blitva 2 kašike kisele pavlake 4 kašike brašna vegeta, so, biber. Priprema: Blitvu očistiti, odstraniti debele peteljke pri vrhu, narezati na manje komade i blanširati u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijediti blitvu (malo vode od kuvanja ostaviti po strani), malo ohladiti i sitno iskosati oštrim nožem.

Na oko dl ulja ili maslaca u približnoj količini popržiti isjeckan luk, dodati 4 kašike brašna i promiješati. Dodati izrezanu blitvu, mlijeko i vodu od kuvanja, začiniti pa uz miješanje kuvati do gustoće sosa. Pred kraj kuvanja dodati kiselu pavlaku, pa mikserom usitniti sos da bude potpuno zelen. Ovaj korak možete preskočiti ako želite da se u umaku vide komadići blitve.

Ako procijenite da je sos prerijedak, dodajte još malo razrijeđenog brašna i kratko prokuvajte. Na taj način možete i regulisati količinu sosa. Sos se može poslužiti kao prilog uz pire - krompir i pohovano ili pečeno meso, pa uz miješanu salatu, npr. imate cjelovit i zdrav ručak. Možete ga poslužiti i kao večeru uz pečena jaja na oko ili kajganu ili možda kao doručak. Recipeci.com

Bonus video: