Hrana za dobar san

Istraživači su testirali trešnju i utvrdili visok nivo melatonina. Oni preporučuju da se jedu sat vremena prije spavanja.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 17:38h

Imate problema sa spavanjem i mislite da glad može da bude dio problema? Evo pet namirnica koje zapravo mogu da vam pomogne da zaspite:

1. Trešnja

Svježe i sušene višnje su jedan od rijetkih prirodnih izvora melatonina, hemijske supstance koja kontroliše unutrašnji sat regulacije spavanja . Istraživači su testirali trešnju i utvrdili visok nivo melatonina. Oni preporučuju da se jedu sat vremena prije spavanja.

2. Banane

Kalijum i magnezijum su prirodno sredstvo za opuštanje mišića, a banane su dobar izvor i magnezijuma i kalijuma. One sadrže i L-triptofan, koja se pretvara u 5-HTP u mozgu. 5-HTP se zatim pretvara u serotonin (neurotransmiter relaksacije) i melatonin.

3. Tost

Hrana bogata ugljenim hidratima je okidač proizvodnje insulina, koji izaziva san oslobađajući serotonin i triptofan, dvije hemijske supstance koje opuštaju i uspavljuju.

4. Ovsena kaša

Kao tost činija ovsene kaše izaziva povećanje nivoa šećera u krvi, što izaziva proizvodnju insulina i uspavljivanje. Zob je takođe bogata melatoninom.

5. Toplo mlijeko

Kao i banane, mlijeko sadrži aminokiselinu L-triptofan, koja se pretvara u 5-HTP, a zatim u serotonin. Mlijeko je bogato i kalcijumom, koji uspavljuje.

Bonus video: