NEMOJTE SE OTROVATI

Kuvana jaja: Koliko dugo smiju da stoje

Najbolje je da tvrdo kuvana jaja držite u frižideru. Ukoliko ih čuvate tako, u ljusci mogu da izdrže čitavu sedmicu
271 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Nataša Novović, Nataša Novović
Ilustracija, Foto: Nataša Novović, Nataša Novović
Ažurirano: 25.04.2019. 18:05h

Mnogi se sjete kuvanih jaja tek kada se približi Vaksrs, iako bi bilo dobro ovu namirnicu jesti bar dva puta nedeljno zbog proteina koji se u njoj nalaze. Kako god, masovno farbanje jaja je pred nama, a većina ljudi ih skuva i oboji više nego što bi trebalo. Zato je važno znati koliko ona zapravo mogu da izdrže prije nego što se pokvare.

Kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svježih. To je zato što kada ih kuvamo, oštećujemo ljusku i uklanjamo zaštitni sloj sa nje pa onda bakterije, vazduh i druge stvari koje dođu u dodir sa jajetom mogu da ugroze naše zdravlje.

Najbolje je da tvrdo kuvana jaja držite u frižideru. Ukoliko ih čuvate tako, u ljusci mogu da izdrže čitavu sedmicu. Međutim, ukoliko oljuštite jaje, bez obzira kako ga čuvate, bilo bi poželjno da ga pojedete istog dana. Ne preporučuje se zamrzavanje kuvanih jaja.

Koliko kuvana jaja mogu da izdrže na sobnoj temperaturi?Stručnjaci kažu da je sva hrana koja se drži dva sata van frižidera već pokvarena, a to važi i za kuvana jaja, ako su oljuštena.

Jaja se, inače, čuvaju na temperaturi od četiri stepena Celzijusa ili nižoj u originalnoj (kartonskoj ) kutiji, na polici koja je unutar frižidera, a ne u vratima. Svježa jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet sedmica.

Preporučujemo za Vas