Čizkejk su jeli na Olimpijadi prije nove ere: Recept za danas

Prvi zapisani recept pronađen je 230. godine nove ere u zapisima grčkog autora, a današnje domaćice se kunu u recept koji je pred vama
4829 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ljubitelji dezerta često navode čizkejk kao jednu od najdražih poslastica. Ovaj kremasti i bogati kolač sastoji se od tankog sloja slatkog sira i baze od biskvita pomiješanog sa maslacem ili kore.

Poznata američka verzija recepta navodi čuveni krem-sir, koji je nastao tek 1872. godine, ali originalna verzija vodi porijeklo od starih Grka koji su koristili jednostavnu mješavinu meda, brašna i mekog sira kako bi napravili laku i suptilno začinjenu tortu koju su često služili na vjenčanjima i drugim tipovima proslava, bilježi National Geographic.

Arheolozi su tokom posljednjeg vijeka pronašli ostatke plijesni sa sira iz 2000. godine p.n.e. Ovaj bi dokaz mogao da ukaže na dugovječnost recepta za čizkejk. Postoje i dokazi da je ovaj dezert služen atletičarima tokom Olimpijskih igara 776. godine p.n.e., a prvi zapisan recept pronađen je 230. godine nove ere u receptima grčkog autora. Vremenom je ova poslastica pronašla put do Evrope, a priča se i da je to bio omiljeni slatkiš Henrija VIII.

Domaćice se kunu u baš ovaj recept za omiljenu poslasticu. Podloga:

-300 gr Plazma keksa

-5 kašika mleka

-180 g maslaca (ili margarina)

Bijeli fil:

-450g Ella sira sa 0% masnoće

-1 kesica krem fix praška

-1 kesica vanil šećera

-1 želatin (10 gr.)

-50 ml. vode za želatin

-500 ml biljne pavlake

-220 g šećera u prahu

Voćni fil:

-450 g crvenog voća (svježeg ili smrznutog)

- 100 ml.vode

-1 želatin (10 gr.)

-50 ml. vode za želatin

-4 kašike šećera

U posudu za miskanje sipajte mljeveni Plazma keks (ovo nije reklama već Plazma zaista daje najbolji ukus) i mlijeko. U manjoj šerpici istopite maslac (ili margarin), a potom ga sipajte u posudu sa keksom. Mikserom mutite smjesu, koja je poprilično rastresita. Pripremite okrugli kalup za torte sa prstenom koji se skida (prečnika 26 cm). Istresite podlogu za cheescake koju ste upravo napravili, pa je prstima utisnite u kalup, a zatim je stavite u frižider da se hladi dok pravite bijeli fil.

Stavite voće u šerpu i kuvajte sa vodom i šećerom 10-15 min. Pripremite jednu kesicu želatina prema uputstvu sa kesice i ostavite 10-tak minuta da nabubri. Kad je želatin nabubrio stavite ga u šerpicu i na blagoj vatri istopite (ne smije da provri), a potom ga dodajte u voće koje ste prethodno skinuli sa vatre. Voćni fil ostavite sa strane da se prohladi.

Biljnu slatku pavlaku izvadite iz frižidera i odmah umutite mikserom, pa u to dodajte jedan krem fix. U tu smjesu potom dodajte Ella sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin pripremite po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri 10 min. Kad je nabubrio, zagrijte ga tek toliko da se istopi – nikako da provri (isto kao i za voćni fil). Pomiješajte želatin sa malo bijele smjese koju ste napravili, a zatim tu mješavinu dodajte u bijeli fil. Sve mikserom izmiješajte.

Izvadite iz frižidera kalup sa podlogom koja se hladila. Bijeli fil spajte preko podloge koju ste napravili od plazma keksa. Fil dobro utisnite u kalup, pazeći da ispunite sve do ivica prstena koji se skida. Pošto se crveni fil ohladio, lagano i ravnomjerno ga rasporedite preko bijelog fila. Čizkejk ostavite u frižideru minimalno 6 do 8 sati.

Bonus video: