Ne znaju svi: Koliko dugo treba kuvati jaja i kako da ne puknu

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata prije farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature

12107 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi se jaje idealno skuvalo potrebno je da se kuva osam minuta, nakon što je voda proključala. Vode treba da ima toliko da pokrije jaja. U vodu dodajte sirće ili so, kako bi se jaja skuvala bez problema i kako bi ih kasnije lakše oljuštili. Spuštajte jaja u vodu nakon što voda proključa.

Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako namjeravate da ih farbate u lukovini, ili da se odlučite za neku tambiju boju birajte tamnija. Bijela su bolja za svjetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata prije farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati zbog nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja vjerovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomjera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome.

Bonus video: