Brze knedle sa šljivama: Bez krompira i bez jaja

Poslužite ih s dodatkom po želji - prelivene maslacem i prezlama, sa šećerom i cimetom, makom, pavlakom...

32845 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako mnogi vole da ih jedu, spremanje klasičnih knedli sa šljivama - kuvanje krompira i priprema tijesta - zna da bude naporan posao. Zato predlažemo da isprobate recept za brze knedle za koji vam ne trebaju ni krompir ni jaja, a poslastica će biti znatno brže pripremljena.

Sastojci:

  • 2 šoljice vode
  • 2 šoljice glatkog brašna
  • svježe šljive (ili po želji tvrđi pekmez)
  • malo soli
  • 1 velika kašika maslaca
  • dodatno brašno za miješenje

(Prije pripreme odaberite šoljicu koja će vam biti mjerna jedinica za brašno i vodu, zapremnina šoljice zavisi od vaših potreba.)

Priprema:

Zakuvajte posoljenu vodu i u nju dodajte brašno. Miješajte dok se brašno i voda povežu u glatku smjesu. Miješajte brzo čvrstom varjačom ili žicom da biste razbili potnecijalne grudvice. Sklonite s vatre, dodajte maslac i opet dobro promiješajte pa pustite da se malo ohladi, tek toliko da ga možete normalno obrađivati rukama.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa na to stavite smjesu i mijesite dok ne dobijete lijepo glatko tijesto. Rukama ga izdužite, oblikujte u deblji valjak i izrežite na onoliko komada koliko knedli želite.

U svaki komad tijesta utisnite šljivu (ili kašiku pekmeza) i dlanovima oblikujte knedle.

Dublju šerpu do polovine napunite vodom, malo posolite i pustite da provri. Ubacite knedle i kuvajte na srednje jakoj vatri još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.

Poslužite ih s dodatkom po želji - prelivene maslacem i prezlama, sa šećerom i cimetom, makom, pavlakom...

Bonus video: