GORKO VOLE PSIHOPATE

Ako je vaš izbor kafa bez šećera: Sebični ste, narcisoidni, bez empatije...

Urađeni eksperimenti, kažu istraživači, potvrdili su hipotezu da je sklonost ka gorkom ukusu povezana sa sa znacima makijevelizma, psihopatije, narcizma, sebičnosti, sadizma i većom sklonošću kalkulisanju i nedostatku empatije
3256 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 14.03.2019. 17:16h

Da, ispijanje gorke kafe je dobro za zdravlje i liniju, ali čini se da ima i manu: to bi mogao biti, na primjer, pokazatelj ličnosti orjentisane na sadizam, narcizam, lišene saosjećanja. Ne važi samo za kafu, već i za sve gorke i nezaslađene napitke. To su zaključci istraživanja austrijskog Univerziteta u Innsbrucku, objavljeni u časopisu Appetite, prenosi Novi list.

Istraživači suuradili ispitivanje na oko 1.000 ljudi, muškaraca i žena prosječne starosti od 35 godina, i to u dva odvojena eksperimenta. Prvoj grupi od 500 ljudi prikazan je dugačak popis namirnica koje sadrže jednako slatku, slanu, kisjelu i gorku hranu. Među njima, na primjer, čokoladni kolač, sirće i rotkvice. Ispitanici su zamoljeni da izraze ocjenu za svaku hranu na ljestvici od šest tačaka i da ispune četiri upitnika o ličnosti. Upitnikom je mjeren njihov nivo agresivnosti, a tražilo se da ocijene izjavu poput: "Ako me se isprovocira, mogu nekoga udariti".

U drugom eksperimentu, učesnici su zamoljeni da se izjasne slažu li se ili ne slažu s tvrdnjama kao što su "Sklon sam da manipulipem drugima kako bi postigao svoj cilj" ili "Sklon sam skretanju pažnje drugih". Cilj je bio uočiti prisustvo osobina ličnosti kao što su makijavelizam, psihopatija i narcisoidnost.

Nakon toga, učesnici su odgovarali na pitanja pomoću kojih je njihova ličnost ocjenjivana u vezi sa osobinama kao što su ekstrovertnost, prijatnost, savjesnost i emocionalna stabilnost.

Posljednji upitnik ispitivao je sklonost ka "svakodnevnom sadizmu", odnosno s tvrdnjama kao što je "Zadirkivanje nekoga posebno je smiješno ako ta osoba shvati da joj to radimo".

Još jedan eksperiment, sproveden na 450 ljudi, potvrdio je rezultate prvog.

Urađeni eksperimenti, kažu istraživači, potvrdili su hipotezu da je sklonost ka gorkom ukusu povezana sa zlonamjernim osobinama, kao i da je u korelaciji sa svakodnevnim sadizmom i psihopatijom.

Tokom istraživanja pokazalo se da je ta sklonost bila snažno povezana sa znacima makijevelizma, psihopatije, narcizma, sebičnosti, sadizma i većom sklonošću kalkulisanju i nedostatku empatije. Ljubaznost, sklonost razumijevanju i saradnji, s druge strane, negativno su se odnosili na sklonost ka gorkom okusu.

Naravno, treba naglsiti da je ovo jedno istraživanje, koje ukazuje na niz znakova o odnosu između preferencija u jelu i piću te ličnosti osobnosti, a to, naravno, zahtijeva daljnje proučavanje. Savjet? Ukoliko ste na dijeti i volite gorku kafu, nastavite je piti bez šećera, ali ako se bojite da će prijatelji početi da vas gledanju sumnjičavo - činite to samo u svojoj kuhinji.

Preporučujemo za Vas