PRIPREMITE SE KAKO TREBA

Koja hrana može laboratorijske nalaze učiniti netačnim

Dan prije analiza treba jesti laganu hranu, na primjer bareno povrće i to u umjerenim količinama
3330 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Većina ljudi zna da samo jedna jutarnja kafa sa šećerom prije vađenja krvi može da bude razlog za „lažne“ rezultate, prije svega glukoze. Zbog toga pripreme prije vađenja krvi treba shvatiti ozbiljno i pridržavati se uputstava lekara.

Za većinu laboratorijskih analiza poželjno je da pacijent ne jede ništa šest do dvanaest sati prije vađenja krvi. Obilna i masna večera može, prema riječima stručnjaka da poveća vrijednosti triglicerida i holesterola u krvi. Pacijentima se zato savjetuje da prije analiza ne jedu mliječne proizvode, jaja, pržena jela, meso ili bijeli hljeb. Isto važi i za sokove obogaćene vitaminima. Dan prije analiza treba jesti laganu hranu, na primjer bareno povrće i to u umjerenim količinama.

Pravilo neuzimanja hrane posebno važi za one koji žele da utvrde nivo masnoće u krvi. Da bi se dobili validni rezultati masnoća, pacijenti ne smiju da jedu ništa 12 sati prije vađenja krvi. Za sve ostale analize poželjno je ne jesti šest sati prije odlaska u laboratoriju.

Određeni ljekovi takođe mogu da utiču na pojedine parametre, naročito ako se radi o određivanju gvožđa u krvi. Pacijenti koji su na terapiji gvožđem moraju se konsultovati sa ljekarom oko toga koliko dana prije analize krvi treba da prestanu sa uzimanjem ppreparata gvožđa ili vitamina B12.

I uobičajena terapija za hronične bolesnike sa visokim pritiskom, dijabetičare ili srčane bolesnike može da prouzrokuje pogešne rezultate. Jutro prije vađenja krvi treba preskočiti redovnu terapiju i popiti je poslije davanja uzoraka za analizu.

Uzimanje pojednih ljekova uslovljava izlučivanje enzima jetre pa se mogu pojaviti rezultati laboratorijskih analiza koje znatno odstupaju od referentnih vrijednosti, a da zapravo ne postoje oboljenja jetre.

Intezivan fizički napor i izlaganje ekstremnim uslovima kao što su niske i visoke temperature takođe mogu da utiču na vrijednosti pojedinih laboratorijskih analiza.

Dnevni ritam uzimanja uzorka za analizu je vrlo bitan. Refrentne vrijednosti za pojedine analize u jutarnjim satima nijesu iste sa vrijednostima u večernjim satima i tada je bitno ispoštovati proceduru koju propiše lekar. Zato se u laboratoriju i odlazi ujurtro. Ako se uzorci, ubog hitnosti, uzimaju u večernjim satima, ljekar pri tumačenju rezultata uzima u obzir te okolnosti.

Preporučujemo za Vas