I muškarce muči klimaks: Otkrijte da li vam je stigla andropauza

Simptomi su drugačiji nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji
4369 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulaskom u zrele godine kod muškaraca se smanjuje lučenje hormona testosterona, tako da i oni prolaze kroz klimaks slično ženama, koji se zove andropauza. Bitna razlika je u tome što svaka žena zna da menopauza nastupa sa prestankom menstrualnog ciklusa, dok se promjene kod muškaraca dešavaju sporije i mnogo su manje uočljive.

Simptomi su drugačiji nego kod žena, sporije se razvijaju i uočavaju, a i medicinski su manje proučavani, pa otuda i često mišljenje, da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promjene koje uočavaju na sebi i u sebi tumače svim drugim, samo ne biološkom istinom da ulaze ili prolaze kroz period takozvane andropauze.

Možemo reći da je glavni uzrok andropauze proces starenja, ali na brzinu razvoja simptoma utiče i način života, na primjer, konzumacija alkohola, pušenje i količina stresa.

Pad nivoa hormona testosterona dovodi do usporenog metabolizma, i većih šansi za kardiovaskularne bolesti i ostale tegobe. Ove promjene mogu ugroziti seksualni život, raspoloženje, koncentraciju i zdravlje prostate. Smanjuje se broj spermatozoida, kao i njihova pokretljivost. Iako se prvi simptomi mogu pojaviti nakon 30. godine života, andropauzu doživljava 30 do 40 odsto muškaraca između 45. i 55. godine. Generalno, smatra se da andropauza dolazi poslije pedesete.

Posljedice pada hormona testosterona su:

  • smanjen seksualni nagon
  • emocionalne, psihološke promjene u ponašanju
  • smanjenje mišićne mase
  • gubitak mišićne snage
  • povećanje masnog tkiva
  • slabe kosti i bolovi u leđima

U procjeni subjektivnog stanja pacijenta koriste se testovi za andropauzu, a ADAM (Androgen Deficiency of Aging Man) test izgleda ovako:

1. Imate li 50 godina ili više? 2. Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjen libido? 3. Imate li teškoća sa slabijom erekcijom? 4. Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti? 5. Jeste li primijetili smanjenje visine tijela? 6. Ne uživate u životu kao prije? 7. Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni? 8. Osjećate li uopšteno nedostatak energije? 9. Više se ne bavite sportom jednako često kao prije? 10. Zaspite li često neposredno nakon večere? 11. Imate li bolove u zglobovima i mišićima? 12. Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaja vrućine? 13. Umorni ste a teško zaspite ili se rano budite? 14. Jeste li često napeti ili nervozni? 15. "Lako planete" i ne možete se obuzdati?

Ukoliko ste na pet ili više pitanja odgovorili potvrdno vjerovatno zadovoljavate kriterije simptomatologije za andropauzu i poželjno je da se javite ljekaru. Nakon analiza i uvida u nalaze pacijentu se predlaže terapija nadomještanja testosterona.

Bonus video: