NA OSNOVU ISTRAŽIVANJA BELGIJSKIH NAUČNIKA

'Srpski' i 'hrvatski' geni otporniji na koronu? I naši, ako ćemo tako

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19
4368 pregleda 0 komentar(a)
Naslovi u srpskoj i hrvatskoj štampi, Foto: Screenshot/Photocollage
Naslovi u srpskoj i hrvatskoj štampi, Foto: Screenshot/Photocollage
06.05.2020. 20:35h

Belgijski naučnici sa Univerziteta Gent uradili su istraživanje prema kojem su, kako kažu, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od prosjeka, dok je u balkanskim takođe zabilježen relativno nizak broj mrtvih.

Nasuprot tome, pandemija virusa Covid-19 teško je pogodila sjevernu Italiju, Španiju, kao i američku saveznu državu Njujork. Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci sa Gent-a i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19, piše La Libre.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19. Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA), prenose Večernje novosti.

"Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu" objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Mediji u Srbiji i Hrvatskoj vijest o belgijskom istraživanju prenijeli su naglašavajući otpornost 'srpskih' odnosno 'hrvatskih' gena.