U Splitu: Zamijenili zaraženu i zdravu, a potom i živu i mrtvu ženu

Čim je doznao šta se dogodilo, dr. Julije Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju
3441 pregleda 0 komentar(a)
KBC Split, Foto: Screenshot
KBC Split, Foto: Screenshot

Direktor Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović podnio je ostavku u ponedjeljak poslijepodne nakon što je saznao za još jedan slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata. Prvi poznati slučaj dogodio se 2. maja kad je zdrava štićenica splitskog Doma penzionera u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je Covid-pozitivna starica vraćena u Dom.

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim štićenicima Doma.

Novi slučaj započeo je još 10. na 11. aprila. Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova penzionera. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna `39. a druga `31. godište primljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihovih identiteta, piše Slobodna Dalmacija.

Obje su naime bile takvog zdravstvenog stanja da su teško komunicirale s osobljem bolnice pa nijesu bile u stanju ni jasno da se odazovu na svoje ime. Od tada na dalje njihove su dijagnoze uredno vođene, ali čitavo vrijeme pod pogrešnim imenima.

Jedna od dvije pacijentkinje iz ove priče preminula je 16. aprila. Kako nije imala drugih članova uže porodice, pokopana je u prisustvu svog nećaka, zagrebačkog advokata, a zbog situacije s korona virusom, prije samog pokopa sanduk nije otvaran kao što je to ponekad običaj, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u grobu nije našla njegova tetka.

Šta se stvarno dogodilo otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli da "vrate" u Dom Florence u Seget Vranjicu. Radnici u domu odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao šta se dogodilo, dr. Julije Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je porodicu starice koja je zapravo preminula, te im lično saopštio šta se događalo.

Iako je dr. Meštrović podnio ostavku lično ministru, razriješiti ga mora Upravno vijeće KBC-a Split, a ono tu ostavku i ne mora prihvatiti.

"Nijesam imao izbora, stvari su se tako zaređale i takve su prirode da je ostavka na dužnost direktora stvar mog profesionalnog i ličnog morala morala", rekao je u izjavi za Slobodnu dr. Julije Meštrović.

Bonus video: