Kako alkohol, prejedanje i cigarete utiču na naš organizam - savjeti stručnjaka koje treba poslušati!

Od suštinskog je značaja šta unosimo u naš organizam i čime ga opterećujemo. Još je Hipokrat to lijepo zaokružio rečenicom - “Sve bolesti počinju iz stomaka”

21594 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Ubrzan tempo i dinamičan stil života nas navode da konzumiramo namirnice i supstance koje štete našem organizmu, i vremenom dovode do zasićenja.

ŠTA”NAM RADE” NEZDRAVA HRANA, ŠEĆER, ALKOHOL I CIGARETE?

Kontinuiranim unosom nekvalitetne i prekomjerne količine hrane, osjetan je negativan ishod ne samo po našu kilažu već i po izgled kože, koja postaje siva, i na kojoj se, zbog prekomjernog unosa šećera, pojavljuju bubuljice, podočnjaci kao I prateća glavobolja ili osjećaj tromosti.

Sve što konzumiramo, bilo da je putem tečnosti ili kroz namirnice, prolazi kroz jetru, gdje se toksini neutralizuju i rastvaraju, nakon čega se, putem crijeva ili bubrega izlučuje iz organizma.

Ukoliko je jetra masna i prezasićena toksinima, ona neće uspjeti da metaboliše sve štetne materije, koje se u tom slučaju talože u masnom tkivu. Neredovno pražnjenje crijeva uzrokuje dugotrajno zadržavanje fecesa - u debelom crijevu, pa toksini, umjesto da se eliminišu iz organizma dospijevaju u krvotok, što, dugotrajno, može imati ozbiljne posljedice. Nadutost, problemi sa kožom, varenjem hrane kao i problem sa bolovima u zglobovima mogu biti posljedica prejedanja i unosa velikih količina šećera, alkohola I duvanskog dima.

advancis refresh
foto: Promo

Pretjerano kunzumiranje alkohola često dovodi do intoksikacije ovom supstancom koja je po definiciji otrov za naš organizam. Pored dehidratacije organizma, usled prekomjernog konzumiranja alkohola, javljaju se i prateći simptomi:glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje, bol u mišićima i potpuni nedostatak energije, zbog toga što alkohol podstiče diurezu I veliki procenat vitamina i minerala se u krakom vremenu izgubi.

advancis refresh
foto: Promo

Dim od cigarete sadrži više od 4 hiljade različitih hemijskih supstanci koje su štetne po zdravlje, od čega najmanje 50 supstanci ima kancerogeni efekat na ljude. Više od 35% duvanskog dima unose nepušači, a kao posledica toga javljaju se oštećenja na plućima.

advancis refresh
foto: Promo

Jednom godišnje potrebno je sprovesti detoksikaciju ili čišćenje organizma. Čak i ako smatrate da se zdravo hranite, ne zaboravite da je većina namirnica bogata aditivima, emulgatorima, konzervansima, vještačkim bojama, aromama i zaslađivačima. Sve to zajedno opterećuje organizam, podstiče stvaranje slobodnih radikala, promjene Ph vrijednosti ka kiseloj sredini, što dugoročno vodi ka razvoju čak i bolesti.

KAKO OSVJEŽITI ORGANIZAM NAKON PRETJERANOG UNOSA ALKOHOLA, CIGARETA ILI NEZDRAVE HRANE?

U paleti svih proizvoda koje bi jedan iskusan farmaceut mogao da preporuči u cilju oslobađanja toksina iz organizma, efikasno i brzo dejstvo ima ADVANCIS REFRESH.

advancis refresh
foto: Promo

ADVANCIS REFRESH namijenjen je povećanju energije, vitalnosti organizma i detoksikaciji.

Zahvaljujući posebnim, specifičnim aktivnostima glavnih komponenti, u prvom redu silimarina, sitamina C, B2, B6, kofeina koji detoksikuju i revitalizuju, a prisutni silimarin takođe ima važno zaštitno djelovanje na jetru.

SILIMARIN je glavni sastojak preparata koji djeluje hepatoprotektivo, hepatoregenerativno, antiinflamatorno, holeretično i antiholestatično. Silimarin utiče na stabilizaciju membrane ćelije, povećava sintezu proteina i nukleinskih kiselina u ćelijama i tako stimuliše regeneraciju oštećenih ćelija. Vitamin C doprinosi zaštiti ćelija od neželjene oksidacije i smanjuje umor i slabost organizma. Vitamini B2 i B6 takođe doprinose metabolizmu koji proizvodi energiju pa time pozitvno djeluju na slabost organizma. Kofein kao stimulans smanjuje umor i povećava mentalnu budnost.

ADVANCIS REFRESH olakšava simptome mamurluka, doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, podstiče proizvodnju veće energije, smanjuje umor i povećava mentalnu budnost.

ADVANCIS REFESH KAO PREVENCIJA I MINI DETOX

Možemo uočiti male razlike u zavisnosti od indikacije kada se preparat uzima:

  1. PREVENTIVNO i digestivmo: Uzmite 1 šumeću tabletu i rastvorite je u čaši vode prije povećanog konzumiranja hrane, alkohola ili duvana. Ako je potrebno, ponovite unos nakon unošenja pomenutih namirnica.
  2. Detoks organizma: Uzmite 1 šumeću tabletu nakon buđenja, rastvorenu u čaši vode. Takođe, ako je potrebno, ponovite unos s drugom šumećom tabletom prije ručka. Sačekajte da se šumeća tableta dobro rastvori.
advancis refresh
foto: Promo

KOJIM MEHANIZMOM NEZDRAVA HRANA, PUŠENJE I KONZUMIRANJE ALKOHOLA UNIŠTAVAJU NAŠ ORGANIZAM? GLAVNI ODGOVOR BI BIO DA INDUKUJU OKSIDATIVNI STRES I STVARANJE SLOBODNIH RADIKALA.

Oksidativni stres predstavlja stanje u organizmu u kome postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidativne zaštite organizma. Prema brojnim naučnim saznanjima, pojava oksidativnog stresa dovodi do trajnog oštećenja djelova ćelija, a posljedica je nastanak različitih bolesti. Glavna posljedica oksidativnog stresa je oštećenje DNK, lipida i proteina, koji zatim ugrožavaju zdravlje ćelija ili indukuju različita reaktivna jedinjenja koja dovode do smrti ćelija nekrozom ili apoptozom. Glavni uzrok oksidatinog stresa su:

  • Stresan život
  • Nedostatak sna
  • Povećan fizički napor
  • Pušenje
  • Prekomjerna konzumacija alkohola
advancis refresh
foto: Promo
advancis refresh
foto: Promo

mr.ph.spec Đulija Hadžibeti