REMETE HORMONE I KVARE ZDRAVLJE

Opasne hemikalije iz hrane i kozmetike: Kako ih izbjeći?

Pripremajte sami svoje obroke, ne kupujte ih

8252 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ftalati su štetne hemikalije koje se mogu pronaći u plastici, kozmetici i hrani i povezani su s promjenama u hormonima ali čak i sa preuranjenom smrću.

Ftalati su lako isparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Takođe su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Popis proizvoda koji sadrže ftalate zaista je dugačak: kozmetičke kreme, šamponi, ljepkovi, boje, pesticidi, hrana, kese…

Dodaju se i lakovima za nokte kako bi ostao postojan, parfemima kako bi duže trajao i drškama za četke i alate kako bi bile čvršće… Kada je čovjek u velikoj mjeri izložen ftalatima, to može dovesti do hormonskih promjena.

Nedavna studija je povezala izloženost ovoj hemikaliji i preuranjenoj smrti, posebno zbog bolesti srca, što je povezano i u nekim drugim studijama. Čak i mali poremećaj u radu hormona može imati efekt na reproduktivni i imunološki sistem. Kako se nalaze u tako velikom broju proizvoda, često je skoro nemoguće izbjeći ih, ali ipak možete smanjiti izloženost.

Izbjegavajte procesuiranu hranu

Hrana je prvi izvor ftalata, prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Iako ne moraju biti inicijalno dodati hrani, mogu do nje doći iz plastike u kojoj je pakovana. Pronađeni su u mesu, ribi, ulju, pečenoj hrani, formulama za bebe, procesuiranoj i brzoj hrani. Procesuirana hrana je u kontaktu s plastikom skoro u svakog fazi, od rukavica koje radnici nose do plastike u koju se umotava. Kupujte svježu hranu umjesto gotove kako biste ovo izbjegli, a isto tako pripremajte sami svoje obroke, ne kupujte ih.

Hranu nemojte pakovati u plastične posude

Možda je vrijeme da se riješite svih plastičnih posuda koje imate kod kuće i koristite samo staklene, keramičke ili drvene posude. Ako odlučite da zadržite neke plastične posude, nemojte ih stavljati u mikrotalasnu ili mašinu za pranje suđa, piše Ordinacija.hr.

Kad kupujete proizvode za njegu pazite što piše na deklaraciji

Ftalati se mogu naći i u proizvodima za njegu, a koriste se na primjer kako bi parfem duže trajao pa ako na proizvodu piše „parfem“ ili samo miris, moguće se radi o crvenoj zastavici.

Kako biste sigurno kupovali proizvode bez njih, pripazite da šamponi, losioni ili parfemi ne sadrže sintetičke mirise. Najbolje je naravno kupiti one koji su bez dodataka. Neki proizvođači imaju natpise na ambalaži u kojima piše da ne sadrže ftalate, pa možete i njih potražiti.

Preporučujemo za Vas