Smanjite rizik od srčanih oboljenja: Na spavanje u ovo vrijeme

Prema podacima iz studije, najriskantnije vrijeme za odlazak na spavanje je nakon ponoći

9746 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studija u kojoj je učestvovalo 88.000 ispitanika pokazala je da su oni koji su išli na spavanje u razdoblju prije 10 i nakon 11 sati uveče, razvili veći rizik od srčanih oboljenja, do čak 12 odsto..

"Tijelo ima 24-satni tzv. dnevni ritam spavanja koji reguliše fizičke i mentalne funkcije", rekao je David Plans, jedan od istraživača.

"Iako još uvijek ne možemo odrediti uzroke zašto je tako, studija pokazuje da raniji ili kasniji odlazak u krevet može poremetiti ritam tijela, što može rezultirati srčanim poremećajima i bolestima."

Prethodne studije naglašavale su povezanost između srčanih oboljenja i dužine spavanja, a sada je po prvi put, umjesto na trajanju, fokus na samom vremenu odlaska u krevet, prenosi klix.ba..

U istraživanju koje je trajalo deset godina, više od 88.000 ispitanika bilježilo je pomoću uređaja vrijeme kada idu na spavanje. Nakon pet godina, pokazalo se da je 3.172 učesnika (3.6%) razvilo neke srčane bolesti poput srčanog udara, srčanih zastoja ili napada.

„Oni koji su išli na spavanje između 10 i 11 sati su grupa gdje je rijetko ko imao problema sa srcem, usprkos drugim faktorima kao što su godine, pol, pušenje, masa tijela, krvni pritisak ili socijalno-ekonomski status“, tvrde istraživači.„Naša studija pokazuje da je pomenuto vrijeme za odlazak u krevet najpogodnije 24-satni ritam tijela“.

Sudeći prema studiji, najriskantnije vrijeme za odlazak na spavanje je nakon ponoći, zato što se tijelo može 'zbuniti' i zamijeniti noćno svjetlo sa ranojutranjim, što automatski narušava njegov ritam.

Stručnjaci naglašavaju da je potrebno sprovesti daljnja istraživanja koja će odrediti tačne uzroke ovakvih podataka.

Dovoljna količina sna neophodna je za naš organizam i njegovu dobrobit, a preporučuje se da to bude 7-9 sati dnevno.

Bonus video: