Zloupotreba antibiotika i poslijedice koje ona može imati

Od svog otkrića pa do danas, antibiotici su uticali na produženje životnog vijeka i poboljšanje kvaliteta života ljudi. Međutim, neracionalna primjena ovih ljekova otvara vrata drugim važnim problemima kao što su rezistencija bakterija i pojava dijareje izazvane upotrebom antibiotika.

23602 pregleda 0 komentar(a)
Bulardi, Foto: dr Marija Nikolić
Bulardi, Foto: dr Marija Nikolić

U kojoj mjeri je danas prisutna zloupotreba antibiotika i koje posljedice ona može imati, razgovaramo sa dr Marijom Nikolić, infektologom iz Kliničkog centra Podgorica.

Pronalazak antibiotika je jedno od najznačajnijih otkrića medicine 20. vijeka. Danas je u upotrebi veliki broj prirodnih, polusintetskih i sintetskih antibiotika, a u terapijske svrhe se koristi oko šezdeset.

Od svog otkrića pa do danas, antibiotici su uticali na produženje životnog vijeka i poboljšanje kvaliteta života ljudi. Međutim, neracionalna primjena ovih ljekova otvara vrata drugim važnim problemima kao što su rezistencija (otpornost) bakterija i pojava dijareje (proliva) izazvane upotrebom antibiotika.

Pojava dijareje je najčešća komplikacija primjene antibiotika. Mogu je izazvati gotovo svi antibiotici, ali i drugi ljekovi, kao što su antineoplastici.

Normalna crijevna mikrobiota sastavljena je od oko 1000 različitih vrsta bakterija koje predstavljaju složenu prirodnu barijeru koja štiti naš organizam. Bakterije koje normalno nosimo u svojim crijevima nazivamo probiotskim bakterijama, od grčkih riječi Pro-za i Bios, neophodne za život. Stičemo ih na rođenju i one predstavljaju prvu liniju odbrane od štetnih bakterija. Normalna bakterijska mikrobiota je neophodna za pravilno varenje hrane, stvaranje određenih aminokiselina, vitamina, pravilno funkcionisanje imunog sistema…

Gubitak dobrih bakterija crijevne mikrobiote, koji najčešće nastaje prilikom primjene antibiotika, dovodi do određenog stanja koje se naziva disbioza (neravnoteža), što dalje dovodi do dijareje, funkcionalnih oboljenja crijeva, inflamatornih bolesti crijeva i dr.

Upotreba probiotskih preparata istovremeno sa antibioticima spriječiće pojavu stomačnih tegoba. Većina ovih proizvoda sadrži isključivo probiotske bakterije, zbog čega se savjetuje njihovo uzimanje sa razmakom od 3-4 sata, nikako istovremeno, jer bi ih antibiotik odmah uništio.

Posebno mjesto među probioticima zauzima Saccharomyces boulardii (Bulardi). U pitanju je jedinstvena probiotska kultura, koja nije bakterija, zbog čega je otporna na dejstvo antibiotika.

Bulardi
foto: Bulardi

Bulardi spada u porodicu kvasnica koja dokazano štiti dobre bakterije i spriječava stomačne tegobe izazvane antibiotikom. Ima osobinu da za svoju površinu vezuje loše bakterije, kao i višak dobrih bakterija, koje, ukoliko dođe do njihovog namnožavanja mogu biti uzrok nadimanja, dijareje, upale sluznice crijeva i drugih tegoba. Razgrađujući bakterijske toksine, Bulardi spriječava oštećenja sluzokože a time i prelazak toksina iz crijeva u krvotok. Bulardi povoljno utiče na varenje hrane i smanjuje mogućnost dehidratacije organizma.

Kompanija AbelaPharm ima posebno, inovativno pakovanje kojim se garantuje stabilnost ovog probiotskog proizvoda. a Tech podrazumijeva posebno pakovanje koje spriječava prodor kiseonika i probioticima pruža dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja (temperature, vlage, svjetlosti). Redovne kontrole zdravstvene ispravnosti i broja probiotskih ćelija dokazuju efikasnost i bezbjednost ovakvog pakovanja.