Ako želite da izgledate mlađe: Odmah prestanite da radite ove stvari

Ne smije se koristiti jako topla voda za umivanje lica i vrata jer tako kožu lišavamo masnoća i vlage što može dovesti do bržeg nastanka bora

7046 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke sasvim male promjene mogu da utiču na to hoćete li sebi dodavati godine ili ćete izgledati maldoliko.

Starenje se ne može spriječiti i taj proces svakoga stigne. Međutim, može se usporiti. Svidjelo nam se to ili ne, svi radimo stvari koje nas čine starijima, a da toga obično nijesmo svjesni. Ako promijenimo navike, možemo uticati na to kojom ćemo brzinom primijetiti prve signale starenja na našoj koži. Zdravstveni stručnjaci otkrivaju o kojim je navikama riječ.

1. Toksični trio

Dr Michael Hirt, nutricionista sa Univerziteta Harvard kaže da će toksični trio će sigurno dodati nekoliko godina vašem izgledu a to su cigarete, šećer, alkohol.

"Svi znaju da ove navike kradu mladolikost brže nego išta drugo. A kako smo svi pod stresom od posla, porodice, praznika ali i pandemije, lako se okrenuti ovim otrovima kako bi pronašli kratko olakšanje, ali posljedice ovakvog ponašanja mogu trajati godinama. Nakon 25 godina medicinske prakse, tek moram upoznati nekoga ko pije i puši i jede slatko svakodnevno a ne izgleda starije nego što jeste. Ako pušite, neka iduća godina bude ta kad ćete se odreći ove užasne navike“, dodaje.

2. Ustanite s kauča

"Vaša navika da budete neaktivni poput krompira sigurno skraćuje život, a mi smo građeni tako da se krećemo, a ne vozimo automobilima. Ali, kao i sa automobilom, ako ga ne vozite dovoljno, dijelovi će propadati. Posljednje istraživanje otkriva da 7000 koraka dnevno smanjuje rizik od smrti, nastanka raka, infarkta i moždanog udara. Nije važno hodate li brzo ili sporo, važno je da se krećete. Kako se zbog pandemije ne zna hoće li teretane biti otvorene i dalje, moraćete da budete kreativni i sami pronađete aktivnost koja vam odgovara. Možete i da igrate uz omiljenu muziku, šetate psa - šta god - samo ne ležanje na trosjedu. Vrijeme će vam brže proći a vi ćete biti puno zdraviji“, dodaje dr. Hirt.

3. Oslobodite kožu pritiska kad spavate

Način na koji spavate je važan. "Ako spavate na stomaku ili na jednoj strani, koža bi mogla biti pod pritiskom. Ako je u pitanju mlada koža, posljedice se neće vidjeti, ali ako godinama ne mijenjate poziciju spavanja, i stalno dolazi do pritiska na kožu, bore će se pojaviti i ponekad mogu ostati trajne. Bore koje nastaju kao posljedica spavanja su često vertikalne i javljaju se na rubu nosa ili na čelu“.

4. Pazite kako perete lice

Seven Yu, vlasnik salona za ljepotu dodaje da se ne smije koristiti jako topla voda za umivanje lica i vrata jer tako kožu lišavamo masnoća i vlage što može dovesti do bržeg nastanka bora. Mlaka voda je najbolja opcija. Isto tako lice od šminke uvijek očistite, koristite toner i kremu kako bi koža dugo ostala mladolika.

Bonus video: