Ubice strasti - čaj od nane i ostalo

Čaša vina, dvije za opuštanje, više od toga – opušta gdje ne treba, a za većinu neočekivano, muškarci treba da zaobiđu i čaj od nane
5617 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pexels
Ilustracija, Foto: Pexels

Način ishrane i hrana koju biramo dugoročno mogu uticati na libido i ako želimo kvalitetan seksualni život, jako je važno voditi računa o tome kako se hranimo, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat na portalu 24sata.hr. Na primjer, često se ističe kako voće i povrće treba da budu najzastupljeniji u prehrani, ali važno je voditi računa o tome kako je uzgajano.

Čaša vina, dvije za opuštanje, više od toga – opušta gdje ne treba

Vjerojatno nema onoga ko se u to već nije uvjerio: Jedna do dvije čaše alkoholnog pića će vas opustiti i djelovati na širenje krvnih sudova odnosno bolju cirkulaciju, pa mogu pomoći da budete bolji u krevetu, ali ako popijete previše, aktivira se hormon stresa, koji dovodi do grčenja krvnih sudova i problema. Dugoročno, previše alkohola djeluje na čvrstoću krvnih sudova i zdravlje srca, povećava rizik od demencije, depresije i moždanog udara, što nikako nije dobro za libido.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Birajte manje masne mliječne proizvode, jer prečesto uživanje u onim masnijima povećava rizik od začepljenja krvnih sudova, a onda i od problema s erekcijom, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Osim toga, mnogi muškarci ne znaju da imaju problema s tolerancijom na laktozu, zbog čega nakon mliječnih proizvoda mogu imati problema s nadutošću i grčevima. To je vrlo nezgodno ako se spremate u osvajanje, pa je najbolje – dalje od mlijeka i mliječnih proizvoda prije seksa.

Jagode

Američki stručnjaci sastavili su listu voća i povrća koje sadrži najvišu razinu pesticida i pokazalo se da jagode na toj listi debelo prednjače u odnosu na mnoge druge namirnice. Pesticidi i hemikalije kojima se hrana tretira tokom uzgoja povezuju se s hormonskim promjenama (povećanim nivoom estrogena i smanjenim nivoom testosterona) što može voditi ka povećanoj neplodnosti i nizu bolesti. Dakle, jagode i šampanjac mogu biti zgodna kombinacija za podsticanje seksualne želje, ali samo ako ste nabavili ekološki uzgajeno voće.

Čaj od nane ubija muškost, ženama može da koristi

Dobar je za želudac, protiv gorušice i podrigivanja i neprijatnog zadaha, ali ako uživate u njemu prečesto, može oslabiti vaš libido. Naime, mentol u čaju od nane dovodi do smanjenja nivoa testosterona, pokazuju istraživanja. Zbog toga se, zapravo, čaj od metvice preporučuje ženama koje imaju visoku razinu testosterona, posebno ako im je potrebno povećati proizvodnju insulina ili imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika.

Bonus video: