Kako preživjeti pet obaveznih svađa: O novcu, pranju suđa...

Ako biste neku kupovinu mogli da priuštite, ali se vi ili vaš partner i dalje protivite, vrijeme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih stvari nepotrebno bacanje novca
1128 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 17.04.2019. 16:40h

Problemi u vezi ili braku neizbježni su i potpuno normalni, baš kao i svađe koje nastaju zbog određenih vrsta problema. Zato se ne morate bojati glasne i žustre rasprave s partnerom jer ona ne mora biti znak da nešto ne valja u vašem ljubavnom odnosu. Upravo suprotno, svađe su ponekad korisne i znak su zdrave veze.

Ako nikada ne kažete jasno i glasno da se u nečemu ne slažete, ljutnja i zamjeranje potiskuju se i kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja što može oslabiti vezu, upozorava Susan Heitler, bračna savjetnica iz Denvera. Bez obzira na to o kakvom se konfliktu radi, partneri bi trebali da znaju kako da izgovore svoje brige i želje, kao i da smise razuman plan prije nego što počnu da spavaju u odvojenim krevetima, piše Zadovoljna.hr. Provjerite oko kojih se tema ponekad isplati posvađati u vezi ili braku.

Svađa o trošenju novca

Čak i najsložniji parovi upadnu u raspravu oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice da li nešto možete ili ne možete da priuštite. Često je riječ o svađi zbog drugačijeg sistema vrijednosti, objašnjava Heitler. Idući put kad vaš partner želi nešto da kupi, a vi se sa tim ne slažete (ili obrnuto), vidite da li bi osoba koja se protivi kupovini trebala nečega da se odrekne kako bi partner mogao da kupi ono što hoće. Ako je odgovor 'da', isplanirajte budžet kako biste vidjeli šta je izvodljivo. Ako biste tu kupovinu mogli da priuštite, ali se vi ili vaš partner i dalje protivite, vrijeme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih artikala nepotrebno bacanje novca. Razgovorom o tome možete dobiti neku perspektivu i smisliti kako dalje.

Svađa o seksu

Par koji nema seks ranjiv je par. Veliki je problem i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, kaže Heitler. Ignorisanjem problem neće nestati. Morate sjesti i složiti se oko toga koliko ćete često voditi ljubav. Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete odrediti tačnu brojku, ali možete poraditi na tome da to bude češće. Ignorisanje ovog problema može dovesti do toga da jedan od partnera započne paralelnu vezu.

Svađa o ljutnji

Ako je jedna osoba odrasla u porodici u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u porodici u kojoj su se povišeni glasovi izbjegavali po svaku cijenu - tenzije će biti neizbježne, objašnjava Heitler. On savjetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni i da pokušaju da shvate zašto su toliko ljuti. Treba naći način da se osjećaji izraze bez ekslpozije. Ljutnja je znak da morate stati, pa ako je osjetite, uzmite pauzu, kaže Heitler.

Svađa o ulozi roditelja u vašem zajedničkom životu

Izluđuje li vašeg partnera kada vaša majka pozove tokom ručka svake nedjelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji dan prije jave da sjutra dolaze u posjetu i da planiraju da ostanu tri sedmice? Vrijeme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome što je u redu, a šta ne, ali morate razgovarati o tome i poštovati partnerove stavove. Ključ je u tome da nikada ne kritikujete jedno drugo, kao ni partnerovu porodicu, ističe Heitler.

Svađa o kućnim poslovima

Jedan od razgovora koje svaki par mora obaviti jeste - kako ćete podijeliti kućne poslove, poput stavljanja veša u mašinu, pranja suđa i šetanja psa. "Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao zbog prljavog suđa. On je stalno govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu. Njegovu suprugu to je izluđivalo", kaže Heitler. Razgovarajte o tome ko će kada obavljati pojedine kućne poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

Bonus video: