NEVOLJE U KREVETU I OKO NJEGA

Iznenadni gubitak volje za seksom: Razlog za brigu

Nizak seksualni nagon može značiti da vaše mentalno zdravlje nije u redu
2958 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2019. 16:54h

NEVOLJE U KREVETU I OKO NJEGA

Iznenadni gubitak volje za seksom: Razlog za brigu

Ljudi mogu imati smanjeni libido s vremena na vrijeme iz različitih razloga. Neki od njih su stres, umor ili grip. No, pored ovih naizgled beznačajnih razloga postoje razlozi kada iznenadni gubitak volje za seksom može biti razlog za zabrinutost. Poremećaji spavanja, nedostatak vitamina i druga zdravstvena stanja mogu uticati na vaš seksualni život, piše klix.ba

Vaši hormoni su u disbalansu

Ako ste muškarac i ako je vaš nagon za seksom opao to može značiti da imate nizak nivo testesterona. "Ovaj problem trebali biste tretirati vježbanjem, zdravom ishranom i dovoljnom količinom sna. Osim toga možete razgovarati i sa svojim ljekarom koji vam može testirati nivo testosterona i propisati testosteronske pilule ako je potrebno", rekao je urolog Stanton Honig. Neuravnoteženi hormoni mogu uticati i na žene.

Ljekovi

Novi lijek takođe može utiecati na vašu seksualnu želju. Steroidi za autoimune bolesti ili astmu mogu smanjiti proizvodnju testosterona i proizvesti niži seksualni nagon. "Ljekovi za rak, opioidi, lijekovi protiv anksioznosti mogu utiecati na normalnu seksualnu funkciju", rekao je Joel J. Heidelbaugh.

Imate depresiju

Nizak seksualni nagon može značiti da vaše mentalno zdravlje nije u redu. Depresija može biti jedan od uzroka smanjenog libida jer je ovo stanje poznato kao nemogućnost uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali. Ukoliko sumnjate da ste u depresiji obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje jer vam može pomoći da kontrolišete depresiju uz pomoć terapije. Iako mnogi antidepresivi mogu uzrokovati smanjenu želju za seksom zamolite ljekara da vam propiše lijekove koje nemaju ove nus pojave.

Prolazite kroz menopauzu

Nizak seksualni nagon uobičajena je pojava kod žena u dobi od 40 do 60 godina, u vrijeme menopauze. Nizak nivo estrogena može uzrokovati poremećaje raspoloženja i nisku seksualnu želju.

Nedostaju vam neki ključni vitamini ili minerali

Neuravnotežena prehrana može biti kriva što nemate želju za seksom. Gvožđe, jod i cink važni su za održavanje seksualne volje. Gvožđe smanjuje anemiju i umor. Jod čuva zdravu štitnu žlijezdu, dok nedostaci cinka i folne kiseline mogu dovesti do anemije, umora, a samim tim i do manjeg seksualnog nagona.

Imate erektilnu disfunkciju

Nedostatak seksualnog nagona može značiti i lošu erektilnu ili seksualnu funkciju. Erektilne ili ejakulacijske poteškoće mogu dovesti do toga da muškarci žele izbjeći intimnost, zbog toga treba da razgovaraju sa ljekarom.

Osim ovih razloga tu je i stres kao jedan od glavnih faktora koji kod mlađih muškaraca uzrokuju nisku volju za seksom. Tu su i problemi sa štitnom žlijezdom, problemi sa spavanjem i bolesti srca. U rjeđim slučajevima uzroci mogu biti loše kontrolisani dijabetes, bubrežne bolesti, rak i autoimune bolesti.

Preporučujemo za Vas