Korišćenje vijagre: Ne igrajte se vatrom

Pfizer Global security je u svom izveštaju iz 2011. iznio šokantan podatak da je 80 posto pilula koje se prodaju na veb sajtovima lažno.
7977 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Muškarci upotrebljavaju svima dobro poznatu malu plavu pilulicu za liječenje erektilne disfunkcije skoro 20 godina. Otkako se vijagra pojavila 1998, broj muškaraca sa erektilnom disfunkcijom se povećao za nevjerovatnih 250 procenata.

Ova pilula je pomogla milionima muškaraca širom svijeta da budu sigurniji u sebe i da poboljšaju svoj seksualni život. Međutim, uzimanje vijagre ili lijekova kao što su Cialis (tandafil) ili Levitra (vardenafil) kada nemate problem sa potencijom može potencijalno biti opasno, piše Mens'health.

Uzimanje ljekova bez recepata nikad nije mudro

Kako kaže dr Majkl Ejsenberg, direktor odjeljenja za mušku reproduktivnu medicinu i potenciju iz Stenforda, Kalifornija, “nikad nije mudro uzimati lijek bez savjetovnja sa ljekarom”.

Postoji rizik i postoje nuspojave kod upotrebe svih ljekova i postoje stanja u kojima korišćenje određenih ljekova može dovesti do nesagledivih posledica.

Zašto muškarci zloupotrebljavaju vijagru?

Frajeri koji nemaju problema sa potencijom često žele da uzmu ljekove iz zezanja. Dr Eizenberg kaže da postoji bezbroj slučajeva u kojima muškarci pokušavaju da dođu do vijagre iako nemaju problema. “U nekim slučajevima, oni samo žele da poboljšaju svoj učinak u krevetu”.

Postoje još neki razlozi. Dr Eizenberg kaže da neki muškarci, koji žive brzim životom i opterećeni su poslom, nemaju vremena da odu do doktora, prođu analize i da primaju terapiju. Takođe, postoji i dalje osjećaj obilježenosti muškaraca koji imaju problema sa potencijom. Uzimanjem vijagre na svoju ruku oni kriju tu "sramotu”.

Kako se nabavlja vijagra?

Popularan način da se vijagra i drugi ljekovi nabave je internet. Čini se da je tu sve pojednostavljeno. Nađete nekog ko je voljan da vam proda, date novac i vaš problem je riješen.

U studiji objavljenoj u magazinu Current Drug Abuse Reviews, piše da je pojednostavljen pristup ljekovima jedan od glavnih krivaca za njihovu zloupotrebu. Vijagru nudi čak 7.000 virtuelnih apoteka. Dr Eizenberg takođe kaže da mnogi nabavljaju vijagru od prijatelja i poznanika.Međutim, on ističe da je kupovina preko interneta ili nabavljanje preko poznanika veoma opasna.

Razlozi zašto upotreba vijagre može biti opasna

Najprije, iako vijagru možete kupiti na različitim mjestima, lijek koji kupite može biti lažan, bajat ili slabijeg kvaliteta. Pfizer Global security je u svom izveštaju iz 2011. iznio šokantan podatak da je 80 posto pilula koje se prodaju na veb sajtovima lažno. Te lažne plave pilulice imaju u sebi samo 30 procenata sildenafila koji je osnovni sastojak vijagre. "Na internetu nikad ne znate šta dobijate za vaš novac", upozorava Eizenberg. Uzimanje vijagre možda da dovede do određenih nuspojava i veoma je važno znati šta možete da očekujete: glavobolju, grčeve u stomaku i dijareju, zbunjenost, lupanje srca, pojačan sekret iz nosa, krvarenje iz nosa, bolove u mišićima, bolove u leđima, trnjenje u rukama, nogama, stopalima, problemi sa spavanjem, osetljivost na svetlo i problemi sa vidom...

Takođe, upotreba vijagre može da pogorša već postojeće bolesti. Na primjer, muškarci sa bolestima srca koji uzimaju ljekove sa nitratima, mogu da imaju opasno nizak krvni pritisak ako krenu da uzimaju vijagru.Još veću brigu izaziva upotreba ljekova za potenciju sa drugim lekovima ili opijatima.

Neki toliko često uzimaju vijagru da su postali psihološki navučeni na nju i ne mogu da postignu erekciju bez jedne doze lijeka.

Savjeti za bezbjednu upotrebu vijagre

Doktor Eizenberg savetuje muškarce da ne osjećaju sramotu ako imaju problema sa potencijom i da se slobodno jave svom ljekaru.

“Uvijek kažem mojim pacijentima da želim da im pomognem i da postoje razni načini da se njihovo stanje poboljša – neki zahtijevaju ljekove, a neki ne. Zato, ako imate problema sa potencijom podijelite to sa svojim ljekarom.

Bonus video: