NE ZNAČI SVUDA ISTO

O poljupcu: Sve što ste ikada željeli da znate

Naučnici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunološki sistem i smanjuje stres
3830 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Poljubac je dio prisnosti već vjekovima, riječ je o gestu koji ima mnogo značenja, od prijateljskog do erotskog, od bratskog do izdajničkog.

Istorija poljupca

Naučnici smatraju da je poljubac potekao iz rituala hranjenja usta na usta kakav su tokom evolucije praktikovali naši preci. Austrijska naučnica Irenaeus Eibl-Eibesfeld, koja je umrla prošle godine, takvu praksu je opsežno dokumentovala. U nekim ćzajednicama slično se radi i danas, kada majka prožvaće hranu prije nego što je da djetetu. Neki drugi stručnjaci vjeruju, pak, da ljubljenje potiče od dojenja, piše Novi list.

Poljubac zdravlja

Naučnici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunološki sistem i smanjuje stres. Srce ubrzano lupa, metabolizam brže radi, a otpuštaju se hormoni poput oksitocina, koji ima smirujući učinak. Ljubljenje jača emocionalnu vezu između dvoje ljudi, bilo da su partneri ili rođaci. Ljudi koji vole da se ljube otporniji su na depresiju i niži im je krvni pritisak.

Rekordi

Brazil je vlasnik svjetskog rekorda u masovnom ljubljenju. Po Guinnessovoj knjizi rekorda, 13.577 parova simultano se ljubilo u Sao Paulu 2014. Najduži poljubac na filmu odglumili su Jane Wyman i Regis Toomey, koji su zaključali usne na tri minuta i pet sekundi u filmu »In the Army Now« iz 1941. Najduži podvodni poljubac ostvarili su Italijani Elisa Lazzarini i Michele Fucarino, koji su zajedno držali dah tri minuta i 24 sekunde.

Životinje

Da, i one se ljube. Neki majmuni, na primjer, premda više zbog igre, a ne zbog parenja. Neke ptice dugih kljunova, poput roda ili čaplji, prije parenja se nježno 'kljunaju'.

Kultura ljubljenja

Po studiji Kinseyjevog instituta u Indiani, manje od pola svijeta ljubi se u usta. Kao izraz ljubavi i intimnosti, to je uobičajeno u Aziji i Evropi, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Americi.

Ali romantični poljubac nema takvu ulogu u afričkim regijama južno od Sahare, u Novoj Gvineji ili u Srednjoj Americi. Eskimima je draže da se trljaju nosevima, premda je to možda povezano s klimom pošto bi im se usne na polarnoj hladnoći smrznule.

Preporučujemo za Vas