NAUKA KAŽE

Poznaćeš ga po koraku: Hod odaje muškarce loše u seksu

Muškarci koji koračaju sitnim korakom u 40 odsto slučajeva imaju problema sa erektilnom disfunkcijom jer su im karlični mišići slabi
8894 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hod otkriva kakve probleme jedan muškarac može da ima kada je u pitanju erekcija. Istraživači iz Japana mjerili su dužinu koraka kod muškaraca, kao i visinu do koje podižu nogu pri koraku. Oni koji su pravili manje korake imali su većih problema sa impotencijom. Vjeruju da snaga karličnih mišića ima i te kako veliki uticaj i igra veliku ulogu u dostizanju i održanju erekcije, prenosi B92.

"Jačina mišića karlice i nogu i njihova fleksibilnost su ključni faktori kod erektilne disfunkcije. Vjerujemo da i erektilna disfunkcija i mali koraci nastaju kao posljedica slabih karličnih mišića", rekao je vođa istraživanja doktor Šingo Hatakejama sa Univerziteta Hirosaki.

U istraživanju su učestvovala 324 odrasla muškarca, piše Daily Mail. Muškarci sa kratkim korakom imali su oko 40 odsto šansi da imaju problema sa erektilnom disfunkcijom, nezavisno od drugih faktora.

Karlični mišići kod muškaraca pružaju podršku bešici i crijevima, kao i seksualnoj funkciji. Kraći koraci mogu da budu povezani sa snagom i libidom, ali i nedostatkom testosterona, koji pokreću seksualnu želju. Kod onih koji imaju veliki korak pretpostavlja se da imaju bolju cirkulaciju i da imaju više samopouzdanja pa su samim tim i bolji u seksu.

Erektilna disfunkcija ili impotencija definiše se kao nemogućnost dostizanja i održavanja erekcije, a samim tim i nepostizanje seksualnog zadovoljstva. Nedovoljno fizičke aktivnosti je takođe označeno kao razlog nepostizanja erekcije, a istraživanja su pokazala da muškarci koji su fizički aktivni imaju manje problema sa impotencijom. Treninzi snage i borilačke vještine su najbolji treninzi za tretiranje erektilne disfunkcije jer povećavaju nivo testosterona, samopouzdanje i smanjuju stres.