KVANTITET I KVALITET

Šta kažu brojke o seksu: Jednom, dvaput nedjeljno, više ili manje?

Apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo
9663 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Je li stvarno premalo voditi ljubav jednom nedjeljno? To se paušalno ne može reći. Svaka veza je individualna - pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često u kojim godinama treba imati seks. Međutim, naučnici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje - pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitiim godinama.

Mlado = žarko željno seksa? Očigledno da je to istina - barem ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće imaju seks osobe između 18 i 29 godina – u prosjeku 112 puta godišnje. To je otprilike dva puta sedmično.

Na drugom mjestu su osobe u dobi od 30-39 godina koje su intimne sa partnerima 86 puta godišnje. Potom slijede osobe stare od 40-49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa pada s godinama?

Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više tjelesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema s menopauzom ili smo umorniji... Zato nije ni čudo što želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo. Posebno kad dođu potomci - seks više nije u prvom planu.

Ipak, za one u ozbiljnim godinama nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači - loš seks. Pored toga, druga istraživanja su pokazala da žene tek u srednjim tridesetima dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive prave orgazme.