DA NE POTRAJE

Kad od stresa ne znate gdje vam je glava: Kako vratiti seks u vezu?

Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni "krivci" su hormoni kortizol i noradrenalin
3896 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Veza u kojoj nema seksa zvuči kao noćna mora, ali vjerovali ili ne, to je stvarno postala gotovo pa normalna stvar - nedavna anketa koju je sprovela kopanija "BodyLogicMD" pokazala je da je čak 51 posto ispitanika, starih između 18 i 65 godina, prošlo duži period bez seksa. Njih 39 odsto otkrilo je da je faza trajala između jedne i pet godina.

Ono što je posebno intrigantno je da problem nije ležao u lošoj vezi. Na vrhu najčešćih objašnjenja je - stres na poslu. Biologija stresa je relativno jednostavna, a glavni "krivci" su hormoni kortizol i noradrenalin. Originalno su nastali kako bi nam pomogli da izdržimo stresne situacije. Međutim, pod stalnim stresom isti hormoni mogu da izazovu drugačije fizičke i psihičke nuspojave poput glavobolja, tjeskobe, lošeg sna, gubitka libida i erektilne disfunkcije. U takvom stanju nestaje želja za seksom, a nedostatak istog nam stvara dodatnu brigu i stres, piše metro-portal.hr.

Iako je stres zbog posla, ali i porodičnog života i užurbanosti postao gotovo nezaobilazan problem svakodnevice, moguće je olakšati situaciju. Prva stvar koju bi trebalo da učinimo jeste da razgovaramo s partnerom i da mu otkrijemo šta nas muči ili da ga pitamo da li u tome leži problem. Ako je riječ o vama o vama, pokušajte svaki dan da radite nešto u čemu uživate barem 15 minuta. To može da bude čitanje, topla kupka ili vježbanje - potpuno je svejedno, ali ključno je da vas mentalno odmara.

Potražite i stručnu pomoć kako biste vratili samopouzdanje, uklonili brige i ponovno se osjećali dobro i otvoreno za seksualno iskustvo.

Izvor

Preporučujemo za Vas