ZA MIRNIJI ŽIVOT

U vezi nekada treba znati kada zaćutati: Evo kad

U vezi će postojati trenuci kada će vam partner reći da nešto pogrešno radite. Umjesto da vi sad njemu nabrojite sve što on pogrešno radi, bolje je da prećutite
2421 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U svim međuljudskim odnosima postoje trenuci kada je bolje 'držati jezik za zubima', a tako je i u vezama. Ukoliko želite skladan život udvoje, prepoznajte trenutke u kojima treba zaćutati.

Javila se njegova bivša

Kada se vašem partneru javi njegova bivša i želi s njim na ručak da čuje što ima novo, vjerojatno se nećete osjećati prijatno, možda ćete biti i ljuti, ali bolje je ne reći ništa. Ako progovorite, na kraju ćete samo vi biti osramoćeni jer bi trebalo da vjerujete svom partneru. Nikad ne znate, možda mu se bivša javlja da mu ponudi novi posao ili nešto slično.

Propustite priliku za 'brojanje rezultata'

U vezi će postojati trenuci kada će vam partner reći da nešto pogrešno radite. Umjesto da vi sad njemu nabrojite sve što on pogrešno radi, bolje je da prećutite jer ako progovorite samo ćete imati novu svađu. Ako zasita želite na nešto da mu ukažete, sačekajte drugu priliku.

Crne misli bez osnova

Svi se nekad bore s crnim mislima u kojima vide svog partnera kako ih vara ili jednostavno odlazi bez nekog posebnog razloga. Iako za takve misli nema nikakve podloge u stvarnosti, one znaju da nas muče s vremena na vrijeme jednostavno zato što nam je stalo do partnera i veze. Takve strahove uvijek je bolje prečutati.

Ne petljajte se u partnerova prijateljstva

Ako se vaš partner posvađao s prijateljem i vi mislite da je nekome nešto odbrusio, a vi mislite da je bio pregrub, možda nije uvijek dobra ideja reći šta mislite. Naime, radi se o njegovim prijateljstvima i ako progovorite moguće je da ćete samo isprovocirati svađu.

Ne dirajte u 'osinje gnijezdo'

Biće dana kada će vaš partner biti živčan, razdražljiv i preosjetljiv, a vi ćete znati da je razlog nešto što se dogodilo u prošlosti. Ukoliko partner ne želi to da prizna, ne morate ga forsirati, jednostavno budite pri ruci i brižni, a kada se smiri, moći ćete normalno da razgovarate.

Kada znate da je pod stresom

Radi se o danima kada je vaš partner pomalo hladan, možda i malo grub prema vama, a sve zato jer je pod velikim stresom. Ako u takvim situacijama o nečemu želite da razgovarate, a znate da bi moglo doći do svađe, ako je moguće, bolje pričekajte dok se partner ne smiri prije nego što započnete razgovor koji želite.

Greške u karijeri

Partneru sa svojim savjetima za karijeru možete pomoći samo do određene granice i to se obično radi o situacijama u kojima partner zatraži vaš savjet. Niko ne voli pametovanje, a potrebno je i da bude određeni prostor između posla i ljubavne veze. Partner mora znati da ste mu podrška u odlukama u vezi karijere, a ne da ga procjenjujete i osuđujete.

Ne upadajte u riječ usred rasprave

Ako vam vaš partner nabraja šta mu sve smeta kod vas i vi imate snažnu potrebu da odgovorite na svaku riječ koju izgovara, pametnije je pričekati da završi pa onda reći što vam je na pameti. Možda se i predomislite u vezi toga što ćete reći dok partner završi sa svojim izlaganjem, a možda i nećete, ali nema nikakvog smisla započinjati još jednu svađu zbog uskakanja u riječ.

Kada u posjetu dolaze njegovi naporni prijatelji

Vaš partner 'obožava' prijatelja kojeg baš i ne podnosite jer je dosadan, uvijek vam ostavi nered... Ako taj prijatelj dolazi jednom ili dvaput godišnje, možda je bolje da ništa ne govorite, svi će biti srećniji zbog toga.

Kontrolisani poroci

On povremeno popije poneko pivo ili puši ili pak troši na dizajnerske cipele koje mu realno ne trebaju... Svi imamo svojih poroka i ukoliko znamo da se nosimo s njima i oni ne utiču na vaš život ili odnos, bolje ih je prećutati, jer na kraju krajeva, svi imamo pravo na neke svoje 'mušice'.

General poslije bitke

Ako je vaš partner već napravio neku grešku, recimo ispričao vam je o svom razgovoru za posao i vi se ne slažete s nečim što je rekao, nema potrebe da sad 'dramite' oko toga jer je situacija već gotova i ne može se promijeniti.

On ne vidi flert

Vi znate da neko flertuje s vašim partnerom, bilo da se radi o njegovoj koleginici ili poznanici, a vaš partner nema pojma šta se događa. Mogli bi nešto reći, ali ako vjerujete svom partneru, koji je smisao toga? Ako on to ne vidi, samo ćete vi ispasti paranoični, a onda će i on primijetiti flert, a to otvara sasvim nove probleme.