VAŽNO JE ZA BUDUĆNOST VEZE

Da li je u vašoj vezi važan samo seks? Jeste li zaista intimni?

Ako otkrijete da vas osim fizičke intimnosti, ništa više ne povezuje, onda možete sa sigurnošću reći da vi samo imate seks, i da vaša veza nema previše izgleda u budućnosti

4337 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biti intiman sa partnerom/partnerkom, ne znači samo poznavati intimne delove njegovog/ njenog tijela. Intimnost, doslovce znači prisnost, tijesnu povezanost i u vezi je izuzetno važna jer govori o našoj dubokoj vezi s partnerom. Na osnovu toga, možete reći da li vaša veza ima šansu za budućnost.

Za većinu nas, intimnost je uglavnom povezana sa seksom. Intimni momenti s partnerom su oni kada smo otvoreni za bliže odnose, milovanje, dodir...

Međutim, pored fizičke, postoje i drugi oblici intimnosti koje vrijedi upoznati. Između ostalog, govorimo o emotivnoj ili intelektualnoj intimnosti.

Fizička intimnost Želja, strast, dodir - gradi fizičku intimnost u vezi. Ova vrsta intimnosti je izuzetno važna. Zahvaljujući tome učimo, prihvatamo i pristupamo jedni drugima. U mnogim odnosima, ova vrsta bliskosti je početak uspješnog odnosa koji nam daje osjećaj sigurnosti.

Intelektualna intimnost Intelektualna intimnost se odnosi na izražavanje vaših stavova, razmjenu mišljenja o za vas važnim stvarima. Važan aspekt je sposobnost slušanja partnera. Kada zajedno dođete do određenih zaključaka, riješite probleme, ili ste barem spremni da pažljivo saslušate jedno drugo stvara se osjećaj da se približavate.

Emotivna intimnost Emotivna blizina može biti stvorena i sa partnerom , ali i sa drugom bliskom osobom, na primjer, s prijateljem, porodicom... Ako znate taj osećaj, kada shvatite sve bez riječi, a partner vas razumije i čita iz vašeg uma, to je ta vrsta intimnosti. Bez emotivne intimnosti, gdje dvije osobe razumiju svoja osećanja i emocije, teško je izgraditi trajnu vezu.

'Svakodnevna' intimnost Uobičajeni zajednički trenuci, strasti, šetnje, putovanja - sve vas približava. Ako se oboje u takvim prilikama osjećate dobro, onda možete biti sigurni da ste povezani. Za tu vrstu bliskosti nijesu neophodna identična interesovanja, važno je da vam je dobro dok sa partnerom provodite vrijeme.

Samo seks ili ne? Ako znate različite vrste intimnosti i otkrijete da vas osim fizičke intimnosti, ništa više ne povezuje, onda možete sa sigurnošću reći da vi samo imate seks, i da vaša veza nema previše izgleda u budućnosti.