AKO NE IDE - NE IDE

Ne mučite se: Ako se i poslije godinu veze svađate oko ovih stvari

Ako ni nakon godinu dana ne možete da budete otvoreni jedno prema drugom, moguće je da između vas postoje i veći problemi koje treba da riješite

13188 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je potpuno normalno imati svađe već u prvih šest mjeseci veze, ali da te iste rasprave ne bi trebalo da "iskaču" nakon što proslavite prvu godišnjicu veze.

"Na početku veze, partneri moraju da postave granice, izraze svoje želje i uspostave pravila, vrijednosti u svojoj vezi", kaže bračni i porodični terapeut Sabrina Boven. "Generalno govoreći, nesuglasice su dio svake veze i mogu da se dese bilo kada", kaže ona.

Stručnjak za veze Dejvid Benet smatra da su "svađe na početku veze česte jer parovi pokušavaju da se naviknu jedno na drugo i da uspostave neki balans kako bi funkcionisali".

"Ako se to dešava i nakon godinu dana veze, možda jednostavno nijeste u zdravoj vezi ili nijeste kompatibilni", upozorava Sabrina Boven, dodajući da obratite pažnju na ono oko čega se svađate.

Evo nekoliko svađa koje su u redu na početku veze, ali baš i nijesu ako ste već zajedno godinu dana ili duže.

U kom smjeru ide veza

Kada ste kratko u vezi, nije baš strašno ako ne možete da se usaglasite u vezi sa tim kakvu budućnost želite. Na početku veze ne morate ni da znate taj odgovor. Ali, što ste duže u vezi, pitanje "u kom smjeru ide veza" dobija sve ozbiljniji ton, piše Glossy.

"Ako i dalje ne možete da se usaglasite oko budućnosti veze nakon godinu dana, možda bi trebalo da se zabrinete u kom smjeru idete. Ovo je ključna stvar oko koje bi trebalo da se usaglasite nakon godinu dana veze ", kaže Benet. Ukoliko nakon godinu dana ne znate kuda vodi vaša veza, možda bi trebalo otvoreno da porazgovarate o tome – bolje prije nego kasnije.

Koliko vam treba vremena za sebe

Partneri ne moraju da imaju iste potrebe, ali ako ste već godinu dana zajedno, trebalo bi da znate kakve su partnerove potrebe i da li možete da mu ih ispunite, a važi i obrnuto, naravno.

Na početku veze, recimo, možda ne znate koliko je partneru potrebno vremena da provodi sam, koliko vremena želi da provodi sa društvom...

"Obično do godinu dana veze partneri već znaju kome koliko treba ličnog prostora. Ako vam se poslije godinu dana čini da partner previše zahtijeva ili želi da budete zajedno neprestano, a vama to smeta, moguće je da jednostavno nijeste kompatibilni po ovom pitanju", ističe Benet.

Ako imate ovaj problem, definitivno bi trebalo o tome da razgovarate i pokušate da nađete kompromisno rešenje.

Šta mislite o varanju

Nekome ni poljubac nije varanje, a drugima je varanje već i samo dopisivanje ili razmišljanje o drugoj osobi. Svi smo različiti i moguće je da imamo drugačiji stav o varanju, a o tome bi sa partnerom trebalo da razgovarate već na početku veze.

"Do godinu dana veze bi trebalo da ste postavili granice i utvrdili šta smatrate varanjem, a šta ne. Ako vaš partner još uvijek misli da je emocionalno varanje u redu, a vas to izluđuje, vjerovatno nijeste postavili granice kako treba, odnosno imate različite ideje o granicama i varanju", objašnjava stručnjak za veze.

Možete da pokušate da riješite ovaj problem ili da jednostavno okončate vezu pošto imate potpuno suprotne stavove o ovom važnom pitanju.

Čuvanje tajni

Pošto na početku veze još uvijek upoznajete jedno drugo, nije strašno što usput otkrivate neke "tajne" jedno o drugom. Međutim, nije baš sjajno ako i nakon godinu dana veze otkrivate tajne o partneru.

"Rasprava koja je sasvim u redu prvih šest mjeseci veze, nije u redu poslije godinu dana", kaže porodični i bračni terapeut Ketjti Ziskajnd.

Ako ni nakon godinu dana ne možete da budete otvoreni jedno prema drugom, moguće je da između vas postoje i veći problemi koje treba da riješite, možda i uz pomoć stručnjaka.

Svađe koje se ponavljaju

Ponekad, povod za raspravu nije sama tema rasprave, već vrijeme kada se to dešava. Ukoliko ste se nekoliko puta svađali zbog iste stvari prvih šest meseci, to i nije toliko strašno, ali ako se iste svađe uporno ponavljaju i kasnije, to je znak većeg problema u vezi.

"Još jedan znak nevolje je ako parovi imaju istu svađu iznova i osjećaju se još lošije kada o tome pričaju. U takvoj situaciji, vremenom postaju sve više frustrirani, pa ćete se svaki put nakon iste svađe osjećati sve gore", kaže Boven.

Ona dodaje da vam savjetovanje za parove može pomoći da naučite da komunicirate efikasnije i da ćete tako možda uspjeti da utvrdite uzrok ovih rasprava.

Nesuglasice oko novca

Ima smisla da o novcu i upravljanju novcem raspravljate na početku veze, kada još uvijek ne poznajete dovoljno jedno drugo i ne znate ko ima kakav stav prema novcu. Ova nezgodna tema može da bude uzrok rasprava, ali ako je to tema vaših svađa i nakon godinu, imate malo ozbiljniji problem.

"Mislim da prvih šest mjeseci otprilike učite o partnerovom stavu prema novcu, kako ga troši ili štedi. Ako se raspravljate o tome nakon godinu dana, sve su šanse da imate ekstremno različit stav o tome kako treba upravljati novcem", kaže Benet.

U tom slučaju, možda bi trebalo da razmislite kako bi različiti stavovi o ovom pitanju mogli dugoročno da utiču na vašu vezu.