Kako prirodno povećati nivo testosterona?

Ako niste ljubitelj tune, možete razmotriti druge riblje izvore vitamina D, poput lososa ili sardina

11486 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Testosteron se proizvodi u gonadama – polnim ćelijama (kod muškaraca pomoću Leidigovih ćelija u testisima i kod žena pomoću jajnika), ipak proizvodi se i u malim količinama pomoću nadbubrežnih žlijezda, kod oba pola. Testosteron je androgen, što znači da stimuliše razvoj muških karakteristika.

Prisutan u mnogo većim nivoima kod muškaraca nego kod žena, testosteron inicira razvoj muških unutrašnjih i spoljašnjih reproduktivnih organa tokom razvoja fetusa i neophodan je za proizvodnju spermatozoida u odraslom životu.

Testosteron - zaslužan za promjene

Ovaj hormon takođe daje signal tijelu da stvara nove krvne ćelije, osigurava da mišići i kosti ostanu jaki za vrijeme i nakon puberteta i poboljšava libido i kod muškaraca i kod žena. Testosteron je povezan sa mnogim promjenama koje se vide kod dječaka tokom puberteta (uključujući povećanje visine, rast tijela i stidnih dlaka, povećanje penisa, testisa i prostate, i promjene u seksualnom i agresivnom ponašanju). On takođe reguliše izlučivanje luteinizirajućeg hormona i folikulostimulirajućeg hormona. Da bi se izvršile ove promjene, testosteron se često pretvara u drugi androgen koji se zove dihidrotestosteron. Kod žena, testosteron se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama. Većina testosterona proizvedenog u jajniku se pretvara u glavni ženski polni hormon, estradiol.

Zašto su cink i vitamin D važni?

Usljed starenja ili nekih hroničnih oboljenja, nivo testosterona u organizmu može se smanjiti. Posljedice smanjene koncentracije testosterona u organizmu odraslog muškarca su: slaba seksualna želja, otežana erekcija, smanjena zapremina sjemene tečnosti, gubitak kose, umor, gubitak mišićne mase, promjene raspoloženja i sl. U nastavku teskta vam donosimo informacije kako ishranom možete povećati nivo testosterona u organizmu. Dvije hranljive materije koje su posebno važne za vašu ishranu su vitamin D i cink, koji su preteča za stvaranje testosterona.

1. Tunjevina

Tuna je bogata vitaminom D, koji je povezan sa dužim životnim vijekom i proizvodnjom testosterona. Bez obzira na to da li se odlučite za konzervu ili za svježe pripremljenu tunu, konzumiranje ove ribe može biti prirodan način za povećanje koncentracije testosterona. Porcija tune zadovoljava vaše dnevne potrebe za vitaminom D.

2. Žumance

Žumance je još jedan bogat izvor vitamina D. Iako holesterol ima lošu reputaciju, žumance sadrži više hranljivih sastojaka od bjelanca. Holesterol u žumancima može čak povećati nivo testosterona. Sve dok nemate problema sa holesterolom, možete bezbjedno da jedete jedno jaje dnevno.

3. Neke žitarice

Jaja nisu jedini izbor za doručak ako želite da povećate nivo testosterona. Ako morate da pazite na nivo holesterola u krvi, obratite pažnju kada kupujete žitarice – pojedine vrste su obogaćene vitaminom D i mogu biti dobar izbor za vas.

4. Ostrige

Cink je, kao što smo već rekli, važan bioelement neophodan za proizvodnju testosterona. Ostrige su dobar izvor ovog minerala.

5. Školjke

Slično kao ostrige, i drugi morski plodovi bogati su cinkom pa vam mogu povećati nivo testosterona, stimulišući njegovu produkciju.

6. Govedina

Za ljubitelje mesa ohrabrujuće vijesti – goveđa jetra je odličan izvor vitamina D, a mljevena govedina je odličan izvor cinka.

7. Pasulj

Mnoge mahunarke, poput leblebija, sočiva i pečenog pasulja, smatraju se dobrim izvorima cinka. Dodatno, ova hrana je puna vlakana i proteina na biljnoj bazi koji mogu zaštititi zdravlje vašeg srca.