Ako nemate redovan seks: Ovo su zdravstvene posljedice

Seks oslobađa hemikalije u mozgu, oksitocin i serotonin, koje su zaslužne za dobar osjećaj i popravljaju raspoloženje. Kada ih vaš sistem ne proizvodi, to može uticati na vaše mentalno zdravlje

17018 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U pandemiji u kojoj trenutno živimo, smjernice za socijalno distanciranje negativno su uticale na seksualni život većine ljudi. Nedostatak seksa može imati zdravstvene posljedice, i to zato što seks ima niz zdravstvenih prednosti, kao što je smanjenje stresa, olakšavanje spavanja i poboljšanje zdravlja srca.

Ali šta se zapravo događa s vašim tijelom kada prestanete da imate seks, bez obzira na to imate li namjernu pauzu ili je riječ o sticaju okolnosti? Stručnjaci objašnjavaju šta se može dogoditi tijelu kad prolazite kroz razdoblje bez seksualnih odnosa.

Vaš libido bi mogao biti pogođen

Prema riječima dr Chrstine Greves, ginekološkinje sa Floride, moguće je da će vam se libido malo smanjiti tokom razdoblja apstinencije. Ako nemate seks, vjerovatno se ne osjećate toliko seksualno kao kada imate redovan seks, a to može uticati na seksualni nagon. Dobra vijest je da kada se vratite u akciju, vjerojatno ćete početi da se osjećate drugačije, što će uticati da vaš libido poraste, piše Health.

Mogu se pojaviti anksioznost ili depresija

Seks oslobađa hemikalije u mozgu, oksitocin i serotonin, koje su zaslužne za dobar osjećaj i popravljaju raspoloženje, kaže dr Gail Saltz, vanredna profesorica psihijatrije u NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine. Kada vaš sistem ne proizvodi te moždane hemikalije u istim količinama, to može uticati na vaše mentalno zdravlje.

"Ali ne brinite ako nemate dovoljno seksa s partnerom, doživljavanje orgazma putem masturbacije može vam donijeti oksitocin i serotonin koji su vam potrebni da biste spriječili depresiju i tjeskobu", kaže dr Saltz.

Važnost dodira

Postoji razlog zašto ljekari podstiču ljude da imaju što je moguće više dodira "kože na kožu" s voljenim osobama. Direktan dodir sopstvene kože na kožu vašeg partnera prenosi emocije.

"Kontakt kože na kožu može smanjiti stres i poboljšati samopouzdanje, potencijalno čak i jačati naš imunološki sistem", rekla je za Health dr. med. Rachel Nazarian, dermatološinja iz New Yorka.

Naša koža tumači pozitivan dodir, a šta je seks ako ne oblik pozitivnog dodirivanja, kao podsticaj za povećanje nivoa serotonina pa je veća vjerojatnoća da ćete se osjećati srećno i zdravo, objašnjava dr. Nazarian.

Možda će vam trebati više vremena da se uzbudite

"Nakon pauze, možda će vam trebati više vremena da se potpuno opustite", ističe dr. Greves.

Kada imate redovan seks, vagina automatski prelazi u fazu uzbuđenja. Međutim, kad imate dugu pauzu, potrebno je više 'zagrijavanja' da biste se opustili. Isto važi i za penis, problemi s erekcijom nijesu neuobičajeni nakon 'sušnog' razdoblja.

Bonus video: