Želite seks manje ili više nego obično? Ovo mogu biti razlozi

Seksualni terapeuti se svakako slažu da je normalno prilično 'elastična' riječ kada je u pitanju ova tema

5755 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seksualna želja, odnosno libido varira od osobe do osobe, odnosno od para do para. Kako onda znati je li sve u redu s vašim libidom kada naiđete na neke oscilacije u svom sekusalnome životu?

Seksualni terapeuti se svakako slažu da je normalno poprilično elastična riječ kada je u pitanju ova tema. Nešto što je normalno jednoj osobi, drugoj neće biti, zato je neophodno ovoj temi pristupiti individualno. Zapravo, promjena libida postaje problem samo ako smeta vama ili vašoj vezi.

Nije neobično da osobe u vezi imaju različit libido. Svaki libido je zaseban za sebe, ali ako vi imate osjećaj da su se dogodile neke promjene koje bi mogle da imaju posljedice za vas i vašu vezu, onda treba razmmotriti koji faktori mogu biti razlog za to.

Nizak libido

Ako vam smanjena seksualna želja zadaje probleme i brigu, postoje mogući razlozi za to. Recimo, razne hronične bolesti mogu smanjiti želju za seksom, ali i, naravno, bolesti psihološkog karaktera: depresija, anskioznost i sl. Uticaj mogu imati i ljekovi koje koristite, a jedan od razloga ,ogu biti i odnosti između vas i partnera. Ako postoje problemi u vezi s vašim partnerom, velika je vjerojatnoća da će doći do smanjenja seksualne želje, piše ordinacija.hr.

Osim toga, veliku ulogu igraju i - hormoni. Kod žena obično mala količina androginih hormona znači slabu seksualnu želju. Količina testosterona kod žena ne igra značajnu ulogu, dok je kod muškaraca ta veza prilično jasna - manjak testosterona znači slabiji libido.

Visok libido

U redu je katkada osjećati neobično veliku želju za seksom jer visok libido ne znači nužno lošu stvar. Jednako kao što je pogrešno nizak libido poistovjećivati s aseksualnošću, tako je i visok libido pogrešno poistovjećivati s hiperseksualnošću.

Jednako kao što i smanjena seksualna želja ima svoje moguće uzroke, tako je i s povećanom seksualnom željom. Najčešći uzroci mogu biti stres i frustracije koje stres nosi sa sobom, ali i neke psihoaktivne supstance.

Problem se može javiti kada jedini način za opuštanje i redukovanje stresa postaje - seks. Stručnjaci savjetuju da je to, zapravo, prvi korak ka hiperseksualnosti, koja se smatra poremećajem.

Kako izbalansirati svoj libido?

Prvi savjet koji seksualni terapeuti predlažu je - masturbacija. Naime, istražite sami svoje tijelo, vidite šta i kako vam odgovara kako biste bili samouvjereniji i pred sobom i pred partnerom ili partnerkom. Ako osjećate da vam promjene u seksualnoj želji remete mir i sklad veze, sa svojim partnerom učestvujte u nekoj spontanoj aktivnosti koja će vam možda pomoći da se najprije ponovo povežete na emocionalnom nivou jer emocionalno i psihičko stanje i te kako utiče na ono fizičko, pa tako i na intenzitet seksualne želje.

Bonus video: