Najbolji ljubavni savjeti iz 2021. godine: Važiće i dalje

Smisao seksa je podijeliti zadovoljstvo sa svojim partnerom i osjećati se povezano. Provodite intimno vrijeme zajedno, bez pritiska da postignete cilj ili učinite određenu stvar

11538 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Posljednje dvije godine bile su veoma nepredvidlive i pune iskušenja i nevolja. Svi parovi koji su ostali zajedno mogu biti ponosni, a kako biste unaprijedili veze, ovo su neki od najboljih ljubavnih savjeta.

Pokažite zahvalnost jedno drugom svaki dan

Snažna praksa uvažavanja u odnosima je izvrstan način da se odagna ogorčenost i kritika. Svakodnevno izražavanje zahvalnosti partneru stvoriće rezervu velikodušnosti i povjerenja, koja će služiti tokom neizbježnih trenutaka sukoba, objašnjava Jordan Dann, licencirani psihoanalitičar, prenosi 24sata.hr.

Nađite ravnotežu između povezanosti i autonomije

Dvije važne stvari su autonomija (kontrola individualnosti) i privrženost. Zdravo sazrijevanje znači da smo u stanju da postignemo oboje i da ih uravnotežimo. Ta sposobnost naziva se diferencijacija. Diferencijacija je biološki proces koji se događa u svim vrstama. Kada je o ljudima riječ, to znači da postanemo čvrsta osoba kroz odnose s drugima. To je sposobnost da se odvojimo od drugih, kaže Jordan Dann licencirani psihoanalitičar.

Da, postoje slučajevi kada možete biti prijatelj s bivšim, ali ne uvijek

Biti prijatelj s bivšim ili bivšom može biti dobra ideja kada su drugi aspekti veze bili vrijedni za vaš rast, razvoj ili životne ciljeve. Ako vi i vaš bivši utvrdite da ste bolji poslovni partneri ili prijatelji i da ste sposobni da održavate zdrave granice jedno s drugim, onda bi prijateljstvo moglo da funkcioniše. Ako otkrijete da ne možete da održavate zdrav odnos jedno s drugim, treba da prekinete sve veze, smatra Weena Cullins, bračna terapeutkinja.

Prestanite da brinete o tome koliko imate seksa

Smisao seksa je podijeliti zadovoljstvo sa svojim partnerom i osjećati se povezano. Provodite intimno vrijeme zajedno, bez pritiska da postignete cilj ili učinite određenu stvar. Ne treba vam plan. Inspirišite se u trenutku i radite ono što želite, kaže Jessa Zimmerman, seksualna terapeutkinja.

Upoznajte sebe

Problem s rješavanjima sukoba je taj što im nedostaje svijest o tome šta se zapravo događa vama i vašem partneru u sadašnjosti. Tokom sukoba, počnite da obraćate pažnju u svakom trenutku dok razgovarate sa partnerom. Primijetite svoj osjećaj otvorenosti ili zatvorenosti, savjetuje Kathryn Ford, licencirana psihoterapeutkinja.

Shvatite razliku između ljubavi i limerencije

Ljubav je ukorijenjena u povezanosti, intimnosti, uzajamnosti i stvarnosti, dok je limerencija ukorijenjena u posjedovanju, opsesiji, ljubomori i zabludama, kaže Silva Depanian, bračna i porodična terapeutkinja.

Oslobodite se zavisnosti

Oslobađanje od privrženosti zahtijeva spremnost da se toleriše nepoznato i živi s nesigurnošću. Dio onoga što održava međusobno zavisan odnos je strah od razočaranja nekoga čije vam je mišljenje važno. Jednostavno treba da naučite da ponekad možete razočarati druge kako biste bili slobodniji da budete ono što jeste, govori Alicia Muñoz, terapeutkinja.

Ostanite radoznali

Umjesto da tražite ono što znate, potražite kod partnera nešto što je na neki način drugačije i nastavite sa upoznavanjem, savjetuje Samantha Boardman, psihijatrica, piše mbg.

Bonus video: