Intimni odnosi nakon četrdesete: Šta je gore, a šta bolje?

To je vrijeme koje možete iskoristiti za različite "začine" vašem seksualnom životu

12705 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seks u četrdesetima može biti fantastičan, samo se možda treba malo više potruditi. Ali strast koju ponovo zapalite može biti čak i jača nego ikada prije.

Uložite malo više truda

I muškarci i žene suočavaju se s padom nivoa hormona nakon četrdeseete, a što se može odraziti na seksualnu uzbuđenost, želju za seksom i ugodom tokom seksualnog odnosa. Međutim, ima rješenja. Više stimulacije tokom odnosa i usmjerenosti na senzualno zadovoljstvo može popraviti stvar.

Sada se možete ohrabriti

Parovi u četrdesetima mogu imati bolji seks nego ikada ranije. U ovim godinama motivisaniji ste i samopouzdaniji u pogledu seksualnih želja. To vam može omogućiti istraživanje različitih vidova seksualnosti. Budite kreativni, igrajte uloge, zajedno gledajte erotske filmove…

Orgazam je bolji

Žene nakon četrdesete u seksu pronalaze više zadovoljstva. Osim više samopouzdanja i opuštenosti, znaju šta žele i ne ustručavaju se to tražiti. S iskustvom je lakše postići orgazam pa se često kaže da nakon četrdesete nastupa druga faza seksualnog iskustva. Istraživanja pokazuju da čak impresivnih 70 odsto žena u četrdesetim i pedesetim češće doživljava orgazam nego one u dvadesetima.

Muškarci mogu duže

Nakon što pređu četrdesetu, muškarci mogu primijetiti da im seksualni odnos traje duže. Nevažno je pri tome je su li za to "krive" godine ili što su sada naučili da “odlože” orgazam. To dovodi do snažnijeg osjećaja ispunjenja i povezanosti s partnerkom, prenosi minimagazin.info.

Ali i ponekad neće moći

Nakon četrdesete godine, muškarci su pod povećanim rizikom od pojave erektilne disfunkcije. Gojaznost, povišeni krvni pritisak, neaktivnost, stres – sve može dovesti do težeg održavanja erekcije. Međutim, erektilna disfunkcija danas se vrlo uspješno liječi, a u terapiju je potrebno uključiti i partnerku. Pomoći će dobra komunikacija, pojačana stimulacija, korištenje seksualnih pomagala…

Dogodiće se zatišje – i to je u redu

Seksualna želja neće uvijek “gorjeti jednakim plamenom” – s godinama su neminovne i faze zatišja. Parovi u dugim vezama skloni su preskakanju predigre predigru, međusobno zavođenje, dogovaranje izlazaka u intimnijoj atmosferi, slanje intimnih poruka… Vraćanje tih stvari u rutinu može ponovo da podstakne strast među vama.

Mislite na zdravlje srca

Ne mislimo da će vam srce stati tokom odnosa (iako je i to moguće) već na činjenicu da je kardiovaskularno zdravlje ključno za očuvanje seksualne funkcije. Seks i srce međusobno djeluju dvojako. Zdravo srce omogućava prokrvljenost što direktno utiče na postizanje i održavanje erekcije. Uz to, ako održavate zdrav kardiovaskularni sistem, izbjeći ćete neke od nuspojava ljekova, npr. antihipertenziva, na seksualnu želju, uzbuđenje i na orgazam. S druge strane, redovni seksualni odnosi mogu prepoloviti rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Redovno znači dva puta sedmično.

Seks je i dalje važan

Obično su četrdesete vrijeme kada se ponovo usmjeravate na vašu vezu, jače se povezujete i imate više vremena koje možete provesti s partnerom. To je vrijeme koje možete iskoristiti za različite "začine" vašem seksualnom životu. Prema istraživanjima, 85% žena starijih od četrdeset godina izjavljuje da im je seks i dalje vrlo visoko na listi prioriteta.

Bonus video: