Razlog za razvod ili raskid je najčešće neko od ovakvih ponašanja

Zapamtite, ne morate uvijek biti u pravu

7049 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zašto se parovi rastaju? U većini slučajeva krivci su ovi postupci.

Optuživanja

Jedan od najčešćih razloga za razvod je okrivljavanje partnera – posebno u slučajevima kada ne znate sve činjenice. Ako želite dugu i stabilnu vezu, direktno postavljajte pitanja partneru i nemojte sami u svojoj glavi izvlačiti zaključke.

Eskalacija svađa

Kada su pod pritiskom ljudi čudno reaguju. Svađe se često pretvaraju u optužbe i odbranu svojih prava. Odjednom smo u poziciji da slušamo drugu osobu samo da bismo odgovorili i dokazali nešto, a ne da bismo zapravo čuli svog partnera. Zapamtite, ne morate uvijek biti u pravu.

Nadvladavanje

Sasvim uobičajena pojava u vezi, o kojoj se nedovoljno govori. Ako želite da „nadvladate“ svog partnera, ignorišete njegovo mišljenje ili se ponašate kao da vrijedite više, ta dinamika se gotovo sigurno završava raskidom. U početku će možda i uspjeti, ali prije ili kasnije partner iu će biti dosta i napustiće vezu, piše metropolitan.si.

Distanciranje

Još jedna velika greška je distanciranje. Ovo se može raditi pasivnije, tako što se jedan od partnera pretvori u „tihu masu“ ili očiglednije tako što na primjer, partner zalupi vrata i povuče se. U svakom slučaju, partner se u takvim postupcima osjeća napuštenim i nema osjećaj sigurnosti vezi, što je ključno za uspješnu vezu.

Bonus video: