Savjeti iz iskustva starijih parova: Evo gdje mladi često griješe

Partner s kojim ste započeli vezu dok je imao 25 godina će se promijeniti do 45. godine

7851 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulazak u brak je važan životni korak, a iako tokom ceremonije partneri izgovaraju "dok nas smrti ne rastavi", mnogi se ipak odluče za razvod. Korisnik Reddita pitao je starije bračne parove: "Koje su uobičajene greške koje viđate kod mlađih parova?". Neki od odgovora možda će vam biti korisni.

Recite šta želite

Nemoj da aludirate. Nije vrijedno toga. "Wow, ovo cvijeće je lijepo" ga neće podstaći da vam ga kupi. "Voljela bih kad bi mi kupio cvijeće bez posebnog razloga, tako ću se osjećati voljeno" je puno bolje i jasnije.

Svako treba da ima svoj život

Nemojte očekivati da vam partner bude sve. Svako treba da ima svoje prijatelje, ciljeve i iskustva i ne treba da ih se odriče zbog partnera. Ako to učinite, vremenom možete postati ogorčeni.

Nekad popustite

Ponekad nije važno biti u pravu. Jednog dana ćete se zauvijek pozdraviti. Kad se to dogodi, žalićete zbog svakog trenutka koji ste potrošili na ljutnju zbog sitnica. Ovoga obično niste svjesni dok ste mladi i naizgled neuništivi.

Riješite probleme ujutro

Sasvim je u redu da odete na spavanje posvađani. Ponekad će vam trebati vremena da smirite svoju reakciju i date pravi odgovor. A vrijeme pred spavanje nije vrijeme za burnu raspravu. Dajte sebi vremena da obradite emocije i odgovor, ali i dopustite svom partneru isto i odgovorite/raspravite kad ste oboje spremni. Pođite na spavanje i pokušajte sjutra. Neće vam svaki dan biti savršen.

Ne spominjite razvod

Nikad nemojte prijetiti razvodom kako biste postigli nešto. Nemojte ga ni pominjati. To može stvoriti ogromne posljedice jednom kad postane opcija.

Ivinite se

Kad ste krivi, izvinite se i neka vam to bude navika. Čak i ako su prošli sati i dani nakon svađe. U trenucima svađe možemo biti toliko sigurni u ono što govorimo da jasno vidimo tek kasnije. Možete biti u iskušenju da pkažete "Kakogod, svađa je ionako završena", ali je jako korisno reći svom partneru da nijeste bili u pravu, čak i ako to dođe kasno. Kad vam postane normalnoda se izvinite, lakše je to učiniti i usred burne rasprave.

Važno je razgovarati o stavovima

Vaše vrijednosti treba da se poklapaju. Iako vam može ozgledati očigledno, treba razgovarati o stavovima i razumjeti svog partnera u ovim aspektima: novac, seks, prijateljstvo, religioznost/duhovnost, djeca, vrijeme koje provodite odvojeno, zabava i rad.

Ljudi se mijenjaju

Prihvatite promjene. Partner s kojim ste započeli vezu dok je imao 25 godina će se promijeniti do 45. godine.

Vezu nemojte započeti zbog usamljenost

Nemojte se zaljubiti samo zato što ste usamljeni. Faza "medenog mjeseca" vas može prevariti da ste pronašli "pravu", a zapravo ste samo pronašli "nekog".

Ne iznosite prljavi veš

Nemojte se svađati pred drugima. Samo će drugim ljudima biti neprijatno zbog vas.

Razgovarajte o seksu

Seks je veoma važan u svakoj romantičnoj vezi. Isto tako, najvažnije je zapamtiti da je svaki partner drugačiji. Morate reći partneru što volite i na koji način, inače neće biti uspješno.

Bonus video: