Zbivanja u krevetu poslije tridesete: Šta se mijenja?

Činjenica da se aktivnosti u krevetu smanjuju tokom godina može biti veoma opterećujuća za vezu. Sljedeći put kada budete razmišljali o tome sjetite se da možda jednom nedeljno sve što vam treba

8439 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Promjene koje u sekualnim odnosima počinju sredinom 30-ih mogu imati veliki uticaj na ono što se dešava i šta će se dešavati u budućnosti.

Za ženu, vrhunac seksualne moći bi trebalo da počne u 30-im godinama - najčešće je to period kada joj se najluđe stvari dešavaju u krevetu.

Naravno, neće svako nužno imati takvo iskustvo. Zašto? Tokom godina nivo testosterona, hormona želje, počinje da opada, a kod nekih žena se to dešava veoma rano - u dvadesetim godinama. Svi to doživljavaju - između 20. i 50. godine, nivo ovog hormona pada na 50 odsto

Stres može da pobrka lončiće

Stres koji je neizostavan dio života odraslih i prekomjerni rad uobičajeni su krivci za pad seksualne želje. A ovo svakako ne treba zanemariti. Ako život postane pretežak, ako kormilo preuzme stres, seksualni život se pomjera na marginu.

Kontracepcija

Kontracepciju, u ovom ili onom obliku, koristi većina žena. Pilule za kontracepciju sprječavaju ovulaciju, što snižava nivo testosterona. Istovremeno, nivo proteina za koji je vezan testosteron (i obično je neaktivan) raste, što znači da ima manje slobodnog testosterona u krvotoku. Ovo može izazvati suvoću vagine, što može učiniti seks neprijatnim i bolnim. Postoji, naravno, jednostavno rešenje: lubrikant. Međutim, možete razgovarati sa ginekologom o novom obliku kontracepcije koji neće imati takav efekat na hormone.

Magični broj je niži nego što mislite

Istraživanja su pokazala da su srećniji parovi koji imaju seks jednom nedjeljno. Istraživači su ispitali više od 30.000 ljudi i otkrili sljedeće: rijetki seks (manje od jednom nedeljno) je imao negativan uticaj na opšte blagostanje - ali seks dva puta nedjeljno nije učinio par ništa srećnijim. Srećniji su bili parovi koji su imali seks jednom nedjeljno. Činjenica da se aktivnosti u krevetu smanjuju tokom godina može biti veoma opterećujuća za vezu. Sljedeći put kada budete razmišljali o tome sjetite se da možda jednom nedeljno sve što vam treba.

Orgazam

Tokom godina, postizanje orgazma postaje lakše, kaže istraživanje. Zašto? Jednostavno zato što žena u poznim godinama mnogo bolje zna kako da to postigne. Kod muškaraca, orgazam je više mehanički nego kod žena. Većina žena u dvadesetim godinama se i dalje fokusira samo na sam seks kao ključ za orgazam. Kasnije, u 30-im godinama, većina shvata da je to kombinacija dodira i misaonih procesa koji vode do željenog cilja.

Bonus video: